Ivoorkust juicht na de beslissende treffer van Kessié

Ivoorkust klopt titelhouder Senegal, ook Kaapverdië naar kwartfinales Afrika Cup

Ivoorkust heeft zich ten koste van Senegal geplaatst voor de kwartfinales van de Afrika Cup. Na een 1-1 in de reguliere speeltijd en na de verlenging moesten strafschoppen de beslissing brengen. Die werden allemaal benut door de Ivorianen, door een Senegalese misser is Ivoorkust nu door en ligt de titelhouder eruit.

De wedstrijd in Yamoussoukro leek lange tijd de laatste van het toernooi voor thuisland Ivoorkust: tot kort voor tijd leidde Senegal. Maar uiteindelijk was coach Emerse Faé de gevierde man. Hij volgde de na de groepsfase van de Afrika Cup ontslagen Jean-Louis Gasset op.

Ivoorkust speelt in de kwartfinales tegen de winnaar van het duel tussen Mali en Burkina Faso.

Diallo viert zijn prachtige 1-0

In de vierde minuut was het al raak voor de regerend Afrikaans kampioen. Sadio Mané gaf voor op Habib Diallo, die de bal aannam en kiezelhard in de kruising schoot: 1-0.

Vijf minuten later stond Senegal al bijna met tien man. Maar een harde overtreding van Mané werd bestraft met 'slechts' geel. De tackle betekende wel dat Ibrahim Sangaré met een brancard van het veld moest, maar de oud-PSV'er kon wel verder spelen.

Ivoorkust ging daarna op zoek naar een snelle gelijkmaker, maar Senegal had weinig moeite om op de been te blijven. Edouard Mendy moest na 40 minuten voor het eerst redding brengen door Seko Fofana te stuiten.

Senegalese fans in Ivoorkust

Tien minuten na de pauze smeekte Senegal om een strafschop nadat Odilon Kossounou Ismaila Sarr omver liep in de zestienmeter. Scheidsrechter Pierre Atcho uit Gabon vond het niets en de VAR gaf hem gelijk. De laatste twintig minuten mocht Sébastien Haller invallen bij Ivoorkust. Hij viel samen in met Franck Kessié, die meteen een kans kreeg om te scoren.

Aan de andere kant kreeg Mané een kans, hij schoot een teruggetrokken bal een meter of elf over het doel. Ook Ivoorkust claimde tien minuten voor tijd een strafschop. Christian Kouame werd onderuit gehaald door doelman Mendy. In eerste instantie kreeg Kouamé zelf geel, maar na het raadplegen van beelden van de VAR wees arbiter Atcho alsnog naar de stip. Kessié schoot raak: 1-1.

Kessié benut een strafschop en tekent voor 1-1

Daarna werd er niet meer gescoord en dus werd het verlengen. In de eerste verlenging kreeg Ivoorkust als eerste een kans, maar het schot van Serge Aurier vloog net langs de voor hem verkeerde kant van de paal. Senegal kreeg ook een mogelijkheden op een treffer, maar de omhaal van Diallo ging ruim over en ook Mané wist niet te scoren toen hij opdook voor doelman Yahia Fofana.

In de tweede verlenging gingen beide ploegen voor de overwinning, maar de afronding was te slordig en dus moest een penaltyserie de beslissing brengen. De eerste vier gingen raak, de vijfde werd tegen de paal geschoten door de Senegalees Moussa Niakhate. Daarna gingen alle strafschoppen raak, waaronder opnieuw eentje van Kessié. Hij maakte de beslissende.

'Rotterdam' Kaapverdië door

Kaapverdië heeft bij de Afrika Cup de kwartfinales bereikt. De ploeg met vier geboren Rotterdammers in de selectie versloeg Mauritanië met 1-0. De treffer viel vlak voor tijd uit een strafschop.

Ryan Mendes is dolblij met zijn winnende treffer

Kaapverdië speelt in de kwartfinales tegen Marokko of Zuid-Afrika. Die achtste finale staat dinsdag op het programma.

In Abidjan, Ivoorkust, stonden de 'Rotterdamse Kaapverdianen' Deroy Duarte en Jamiro Monteiro in de basis. Duarte werd in de tweede helft gewisseld, Garry Rodrigues kwam er juist in. Laros Duarte kwam niet in actie.

Jamiro Monteiro (in het wit) had een basisplaats

Mauritanië had in de groepsfase verrassend gewonnen van Algerije en ging als een van de beste nummers drie door. Kaapverdië plaatste zich als groepswinnaar en haalde zeven punten in een groep met Egypte, Mozambique en Ghana.

In de eerste helft vielen er weinig echte kansen te noteren. In de tweede helft was er iets meer dreiging van beide ploegen. De grootste kans was na bijna een uur spelen voor Mauritanië. Souleymane Anne kon vrij op doel schieten van dichtbij, maar zijn schot ging via de lat over het doel.

De wedstrijd ontbrandde in de slotfase. In de 78ste minuut was er een mooie kans voor Kaapverdië: de ingevallen Garry Rodrigues haalde venijnig uit, maar zijn schot werd gekeerd en de rebound kon niet worden binnengeschoten. Ryan Mendes had kort daarop een goede kopkans voor de Kaapverdianen, maar keeper Babacar Niasse kon de inzet keren.

In de 87ste minuut onderschepte invaller Gilson Benchimol een bal. De Kaapverdiaanse spits werd daarop gevloerd door de keeper en dus was er vlak voor tijd een strafschop voor Kaapverdië. Via de keeper werd de penalty binnengeschoten door Mendes.

In de tien minuten extra tijd die werd toegekend waren beide ploegen nog enkele keren dreigend, maar gescoord werd er niet meer.