NOS VoetbalAangepast

Rotterdams getint Kaapverdië naar achtste finales Afrika Cup, net als Senegal

Het Rotterdams getinte Kaapverdië heeft zich als eerste land geplaatst voor de knock-outfase van de Afrika Cup. Door een 3-0 zege op Mozambique verzekerde de kleinste deelnemende natie van het toernooi zich van groepswinst.

Later op vrijdag verzekerde ook titelhouder Senegal zich van de achtste finales door met 3-1 te winnen van Kameroen.

Deroy Duarte (r) in actie tijdens het duel met Mozambique

Liefst vier geboren Rotterdammers behoren tot de selectie van het Kaapverdiaanse voetbalelftal. Het gaat om Deroy Duarte (Fortuna Sittard) en broer Laros Duarte (FC Groningen), Garry Rodrigues (oud-speler van onder meer FC Dordrecht) en Jamiro Monteiro (ex-Heracles Almelo en SC Cambuur).

Tegen Mozambique stonden Monteiro en Deroy Duarte in de basis en mocht Rodrigues een kwartier invallen. Laros Duarte bleef de hele wedstrijd op de bank.

Deroy Duarte gaf in aanloop naar de derde treffer een simpel passje op Kevin Lenini, die vervolgens scoorde met een prachtige uithaal vanaf ruim 25 meter.

Verste doelpunt uit directe vrije trap

Het openingsdoelpunt was nog mooier. Bebé schoot een vrije trap vanaf 39,5 meter binnen. Dat is het verste doelpunt uit een directe vrije trap op de Afrika Cup sinds statistiekenbureau Opta deze gegevens bijhoudt.

Kaapverdië, de eilandengroep uit de Atlantische Oceaan, won de eerste twee groepsduels en kan niet meer ingehaald worden door Egypte, dat met nog één wedstrijd te gaan een achterstand van vier punten heeft.

Kaapverdië verraste door de eerste groepswedstrijd met 2-1 te winnen van viervoudig Afrikaans kampioen Ghana, waar oud-Ajacied Mohammed Kudus deel uitmaakt van de selectie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl