UNRWA-medewerkers in een school in Khan Younis in oktober vorig jaar
NOS NieuwsAangepast

Ook Nederland schort steun UNRWA op vanwege onderzoek Hamas-aanval

Nederland stopt tijdelijk met de financiering van VN-hulporganisatie UNRWA, die hulp biedt aan Palestijnse vluchtelingen. Dat heeft minister Van Leeuwen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking bevestigd tegenover Nieuwsuur en de NOS.

"We zijn enorm geschrokken. De aanklacht is dat met VN-geld, met ons geld, de aanslag is gepleegd op 7 oktober", zegt Van Leeuwen. Nederland zal voorlopig geen nieuwe betalingen doen aan de VN-hulporganisatie.

Daarmee sluit Nederland zich aan bij een groeiende lijst van landen die de steun aan de organisatie opschorten in afwachting van een onderzoek naar de vermeende betrokkenheid van een aantal UNRWA-medewerkers bij de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober.

Ontslagen

De Verenigde Staten, de grootste donateur van UNRWA, lieten als eerste weten de financiering op te schorten, waarna Australië, Canada en Italië volgden. Inmiddels hebben ook Finland en het Verenigd Koninkrijk de financiële steun voor UNRWA in de Gazastrook bevroren.

Gisteren kondigde UNRWA-chef Philippe Lazzarini een onderzoek aan naar de mogelijke betrokkenheid van meerdere medewerkers van de hulporganisatie bij de Hamas-aanval op Israël op 7 oktober. Hij deed dat naar aanleiding van informatie van de Israëlische autoriteiten. De medewerkers zijn per direct ontslagen, zei Lazzarini.

"Schokkend en onverantwoordelijk"

Hij noemt het nu in een verklaring "schokkend" dat landen hun financiering opschorten. Het is in zijn ogen "enorm onverantwoordelijk" om de hele organisatie en een hele gemeenschap te bestraffen vanwege beschuldigingen tegen enkele individuen.

Hij roept de landen op om hun beslissing te heroverwegen voordat de UNRWA zich gedwongen ziet de humanitaire hulpverlening te staken. "Het leven van de mensen in Gaza hangt af van deze steun en dat geldt ook voor de regionale stabiliteit."

Fundamentele waarden

De UNRWA-chef zegt deze maatregelen te nemen om de humanitaire hulpverlening niet in gevaar te brengen. Volgens de organisatie zijn de ruim 2 miljoen mensen in de Gazastrook afhankelijk van de hulp die de organisatie verstrekt.

UNRWA heeft de aanval veroordeeld en roept op tot de vrijlating van alle Israëlische gijzelaars door Hamas, zei Lazzarini. "Iedereen die de fundamentele waarden van de Verenigde Naties verraadt, verraadt ook degenen die we dienen in Gaza, in de regio en elders in de wereld."

Ook Nederland geeft geld aan organisaties in de Gazastrook, waaronder UNRWA. Dat kon in de begroting van 2023 rekenen op 19 miljoen euro aan Nederlandse steun. Vorige maand verstrekte Nederland de organisatie nog een extra bedrag van 10 miljoen euro.

Demissionair minister Van Leeuwen liet gisteren op X weten geschokt te zijn over de vermeende betrokkenheid van UNRWA-medewerkers bij de Hamasaanval.

Opheldering

Nederland zou de uitkomst van het aangekondigde onderzoek meenemen in de afweging om in de VN-organisatie financieel te blijven ondersteunen, schreef van Leeuwen. "Nederland zal ondertussen humanitaire steun blijven verlenen aan de burgerbevolking van Gaza." Nederland steunt ook andere organisaties in de Gazastrook, zoals het Rode Kruis.

Donderdag heeft Van Leeuwen een gesprek met UNRWA-topman Lazzarini waarin hij om opheldering zal vragen.

Het is niet de eerste keer dat Nederland de steun aan aan de UNRWA opschort. In 2019 werd de steun ook tijdelijk stopgezet vanwege misstanden bij de leiding van de VN-organisatie.

Leider Hussein Sheikh van de PLO, de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, heeft de landen op X opgeroepen het besluit om de financiering voorlopig te beëindigen terug te draaien. Het stopzetten leidt tot grote politieke en humanitaire risico's, volgens het hoofd van de PLO.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl