NOS Sport

17-jarige dartssensatie Littler bezorgt persman overwerk in Den Bosch

  • Laurens Sembiring

    volgt darts voor NOS Sport

  • Laurens Sembiring

    volgt darts voor NOS Sport

Nog nooit zijn er zo veel één-op-één-interviewaanvragen binnengekomen voor een speler, vertelt de persman van de Dutch Darts Masters. Drie weken na zijn sensationale zegetocht op het WK is de 17-jarige Luke Littler in Den Bosch. En dat hebben ze geweten ook.

Wonderdarter Littler in Nederland: 'Ben na WK niet meer thuis geweest'

Iedereen wil wat van Littler, die op het WK vriend en vijand verraste door het tot de finale te schoppen. De jonge Engelsman lijkt er weinig moeite mee te hebben. Hij hopt van het ene naar het andere interview, tussen de bedrijven door zijn sociale media checkend.

Die zijn tijdens en na zijn zegetocht in Londen ontploft. Op Instagram is hij al de grootste darter van allemaal, als enige wordt Littler gevolgd door meer dan een miljoen mensen. Ter vergelijking: Michael van Gerwen, toch niet de minste van het stel, heeft er minder dan de helft.

Bericht van David Beckham

"Het leukste bericht dat ik heb gekregen is van David Beckham. Once a Red, always a Red, stuurde hij mij", vertelt Littler. Die zin verwijst naar de gedeelde liefde voor Manchester United, de voetbalclub waarvoor Beckham jarenlang schitterde.

Littler werd de afgelopen weken voor allerlei dingen uitgenodigd. Vol trots ging het dartstalent op bezoek bij de huidige selectie van United. Hij gooide een paar pijlen met zijn voetbalidolen en poseerde met Sir Alex Ferguson, de succesmanager van weleer.

"Het was prachtig om hem te ontmoeten. Hij gaf me als advies om met mijn beide benen op de grond te blijven staan", vertelt Littler.

Met beide benen op de grond blijven staan moet best lastig zijn voor een jongvolwassene, die zijn tegenstanders tijdens het WK liet lijken op figuranten en logischerwijs werd overspoeld met complimenten.

'Dartrobot'

Littler versloeg in Alexandra Palace onder meer Raymond van Barneveld en kreeg van zijn idool misschien wel het mooiste compliment. Barney noemde Littler destijds een "dartrobot" en spreekt ook nu nog vol lof over hem.

"Ik werd voorbij gelopen door een Formule 1-wagen. Daar kun je alleen maar je petje voor afnemen. Littler is nu een publiek figuur en het is aan hem om te bepalen hoe hij daarmee omgaat", aldus Barney.

Voor mij hoeft het imago van de sport niet te veranderen. Darts is begonnen in pubs.

Luke Littler

De PDC ziet Littler in ieder geval als ideaal uithangbord voor de dartssport. De dartsbond wil af van het kroegimago dat de sport van oudsher heeft en PDC-baas Matthew Porter ziet het liefst dat darters zich meer gaan gedragen als topsporters.

"Maar ik denk dat dat er niet echt toe doet", zegt Littler, die geen afgetraind lichaam heeft en houdt van broodjes kebab eten en vapen. "Het gaat erom dat je je pijlen gewoon goed gooit. En voor mij hoeft het imago van de sport niet te veranderen. Darts is begonnen in pubs", aldus Littler.

Eetpatroon

Porter haalt zijn schouders op en lacht: "Je hoeft niet lang te zoeken om andere 17-jarigen te vinden die precies hetzelfde doen. Ik weet dat je wil dat ik iets negatiefs zeg over darters die niet afgetraind zijn, maar dat ga ik niet doen."

"Darters begrijpen dat als ze tot de wereldtop willen behoren, ze goed voor zichzelf moeten zorgen. Dat ze hun leven en eetpatroon daarop moeten aanpassen", vervolgt Porter.

Raymond van Barneveld was onder de indruk van Luke Littler

Eén ding staat vast. De komende maanden zullen de schijnwerpers vol op Littler gericht zijn.

Porter legt uit dat de bond voorzichtig met het talent wil omgaan. Littler gaat nu een paar toernooien spelen en is straks actief in de Premier League, maar de PDC heeft hem nog niet uitgenodigd voor toernooien na mei.

"We gaan hem beschermen. We willen dat hij zich eerst kan richten op de komende maanden. Als dat niet goed gaat en hij tijd nodig heeft, dan krijgt hij die."

"Maar", voegt Porter eraan toe. "Het is niet eerlijk als we hem tegenhouden, als dat niet nodig is. Als hij klaar is om te winnen, geld te verdienen en een kampioen te zijn, dan gaan we hem die kansen niet ontnemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl