NOS SportAangepast

Humphries voorkomt sprookjeseinde Littler (16) en pakt eerste wereldtitel darts

Luke Humphries heeft het piepjonge dartswonder Luke Littler verslagen in de finale van het WK (7-4). Daarmee kwam er geen droomeinde aan het sprookje dat de pas zestienjarige Littler deze weken schreef in Londen.

Hij had de jongste wereldkampioen ooit kunnen worden, maar het lukte hem niet om zijn 4-2 voorsprong in sets uit te bouwen. Humphries kreeg Littler eronder en won vijf sets op rij. Voor Humphries is het de eerste keer dat hij de wereldtitel pakt. Gisteren werd hij al de nieuwe nummer één van de wereld.

Humphries wist dat hij vanavond toe moest slaan. "In mijn achterhoofd dacht ik: pak hem nu, want deze jongen gaat de dartswereld domineren. Hij is een ongelofelijke speler. Ik won vanavond, maar hij gaat er nog zat winnen, dat weet ik zeker."

Luke Humphries met de WK-trofee

Rond Littler ontstond de laatste weken een hype van ongekende omvang. Een zestienjarige jongen, met een dieet van kaasomeletten, pizza's en broodjes kebab die de hele sport op z'n kop zet. De dartswereld smult ervan.

Zijn weg naar de finale van het WK darts was spectaculair: hij schakelde onder meer de oud-wereldkampioenen Raymond van Barneveld (achtste finales) en Rob Cross (halve finales) uit.

Vooral met het ogenschijnlijke gemak en de ontspannenheid waarmee, maakte het wonderkind indruk. Na de finale berustte hij in zijn nederlaag.

Koele Humphries

Littlers tegenstander in de finale, zijn landgenoot Luke Humphries, verkeerde dit WK in zijn schaduw. De 28-jarige leerde de afgelopen jaren om te gaan met de mentale druk van de sport en werd steeds rustiger: meer en meer speelde hij naar de bijnaam die hij al een tijdje had: Cool Hand Luke.

En in de eerste set van de finale was hij inderdaad de koelste. Littler oogde onrustiger dan eerder dit toernooi, alsof de spanning dan eindelijk vat op hem had gekregen. Humphries won de eerste set met gemak.

Luke Humphries

Na die moeizame start versoepelden de spieren van Littler en leek hij weer op de darter uit de vorige rondes. Hij knokte zich de wedstrijd in, richting het niveau van Humphries. Zo ging de finale gelijk op en werd het een steeds boeiender schouwspel, met hoge finishes en prima gemiddeldes voor een wedstrijd onder hoogspanning.

Littler loopt weg

In de vijfde set liet Humphries een enorme kans liggen, toen Littler drie pijlen naast de dubbel acht wierp. Humphries kon de set zo binnenhalen, maar faalde. Littler kwam voor de eerste keer op voorsprong.

Dat moment werkte door bij Humphries, leek het. Hij werd slordiger, terwijl Littler steeds lekkerder in zijn spel kwam. Luke The Nuke walste over zijn tegenstander heen. In de derde leg gooide Humphries met een derde worp twee van zijn pijlen uit de triple-twintig, waarna Littler de stand naar 4-2 bracht.

Humphries probeerde zijn teleurstelling, die met de leg zichtbaarder was geworden, van zich af te schudden. En dat lukte: hij won een cruciale set om in de partij te blijven, onder meer met een prachtige 170-finish.

Met herwonnen zelfvertrouwen kwam Humphries in de achtste set weer op gelijke hoogte, om daarna ook de negende te winnen. Littler verloor de controle over de finale.

Druk op Littler

Met een fenomenale 170-finish in de roos pakte hij die weer een beetje terug. Maar Humphries was vaster, zeker op de momenten die er écht toe deden. Hij kwam op 6-4, en legde een enorm pak druk op de schouders van de jonge Littler.

Die werd hem te groot, hoewel hij zich nog kranig weerde en nog altijd een hoog niveau haalde. Humphries bleef ijskoud op 2-2 in legs en wierp zich naar het wereldkampioenschap.

Littler kan nu even bijkomen van zijn onwaarschijnlijke dartsavontuur. "Ik ben gelukkig. De verliezend finalist bij mijn debuut. Nu wil ik 'm gewoon een keer winnen."

Bekijk hieronder de reacties van Humphries en Littler.

Humphries en Littler eens over kantelpunt: 'Wist niet meer wat ik moest doen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl