Dajana Jastremska
NOS SportAangepast

Jastremska knokt, Noskova na drie games al naar kwartfinales Australian Open

Handen werden na afloop niet geschud door Dajana Jastremska en Victoria Azarenka, zoals gebruikelijk deze Australian Open tussen Oekraïense en Belarussische (of Russische) tennissters. Maar kwartfinalist Jastremska hield haar racket wel omhoog ter erkenning van de tweevoudig winnares in Melbourne die ze zojuist met 7-6 (6), 6-4 had verslagen.

Want makkelijk was het niet gegaan. "Ik moet geloof ik duizend keer ademhalen, want mijn hart knalt uit mijn lijf", zei de Oekraïense nummer 93 van de wereld. "Tijdens de partij had ik mij al 25 keer ingebeeld dat ik had verloren. Het voelde steeds alsof ik achter een trein aan rende. Maar ik ben een vechter, daarom heb ik gewonnen."

Victoria Azarenka

Close was het inderdaad geweest in die eerste set, waarin beide speelsters drie keer hun eigen servicegame verloren. Ook in de beslissende tiebreak van set één werd van alle veertien punten het punt op de eigen opslag slechts vijf keer gemaakt.

Een set later forceerde Jastremska bij Belarussische Azarenka, winnares van de Australian Open in 2012 en 2013, in de belangrijke zevende game een break. Vakkundig maakte de qualifier de partij vervolgens uit met twee solide servicegames.

In de kwartfinales treft Jastremska de 19-jarige Tsjechische verrassing Linda Noskova (WTA-50), die slechts drie games hoefde te spelen tegen een andere Oekraïense, Elina Svitolina.

Svitolina (WTA-23) gaf bij een achterstand van 3-0 op met een blessure. De eerste game duurde 11 minuten en twintig punten lang en op het eind schoot het in de rug van de Oekraïense.

"Een spasme kreeg ik, een pijnscheut", vertelde ze. "Mijn rug zat compleet op slot, ik kon niks meer, heel verdrietig. Ik had weleens eerder blessures aan mijn rug, maar dat kwam uit vermoeidheid na een speeldag, maar deze kwam uit het niets. Alsof iemand mij in de rug schoot."

  • AFP
    Svitolina wordt behandeld aan haar rug
  • AFP
    Noskova geeft Svitolina een omhelzing na haar opgave

Noskova, die een ronde eerder een enorme stunt afleverde met de uitschakeling van Iga Swiatek, had liever op een andere manier gewonnen, zei ze. De debutant op het eerste grandslamtoernooi van het jaar staat wel in de kwartfinales.

Anna Kalinskaja plaatste zich ook voor de kwartfinales door Jamsine Paolini te verslaan in twee sets: 6-4, 6-2. De laatste kwartfinalist is Qinwen Zheng, die zonder al te veel moeite de Franse Oceane Dodin versloeg: 6-0, 6-3. Dinsdag en woensdag wordt bepaald wie zich plaatst voor de halve finales in Melbourne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl