F-35 in Israël (archiefbeeld)
NOS Nieuws

Wekdienst 22/1: Hoger beroep export F-35-delen Israël • Code oranje storm Isha

Goedemorgen! In Den Haag dient het hoger beroep van mensenrechtenorganisaties tegen de Nederlandse Staat over de export van gevechtsvliegtuigonderdelen naar Israël. En vanwege storm Isha geldt in Noord-Holland en het Waddengebied code oranje.

Eerst het weer: de wind is de komende uren op het hoogtepunt. Vooral langs de kust is er kans op zware windstoten tot boven de 100 kilometer per uur. In de ochtend neemt de windkracht daarna snel af en wordt het maximaal 12 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het gerechtshof in Den Haag behandelt het hoger beroep in de zaak die mensenrechtenorganisaties Oxfam Novib, Stichting Vredesbeweging Pax en Stichting The Rights Forum hebben aangespannen tegen de Nederlandse Staat. De organisaties vragen om het intrekken van de vergunning voor de uitvoer van Nederlandse onderdelen voor Israëlische F-35-gevechtsvliegtuigen.
  • Het KNMI heeft voor Noord-Holland en het Waddengebied code oranje afgegeven vanwege storm Isha. In de rest van Nederland is de wind minder sterk en geldt code geel. Rijkswaterstaat waarschuwt dat de ochtendspits hierdoor drukker kan zijn. Luchtvaartmaatschappij KLM heeft tientallen vluchten geannuleerd. Verwacht wordt dat de wind in de loop van de ochtend afneemt.
  • Demissioniair premier Rutte brengt vandaag en morgen een bezoek aan Bosnië en Herzegovina en Kroatië. Daarbij bezoekt hij Srebrenica en gaat hij langs bij Nederlandse troepen in Sarajevo.

Wat heb je gemist?

In Noord-Holland en het Waddengebied geldt vanwege storm Isha sinds 02.00 uur vannacht code oranje. Daar zijn zware windstoten gemeten van tot 110 kilometer per uur. In de loop van de ochtend gaat de storm liggen.

Isha heeft voor zover bekend nog voor weinig schade gezorgd. In het zuiden van het land, waar code geel geldt, is tussen Sittard en Maastricht een boom op het spoor gevallen. Daarom rijden daar minder treinen. Ook in Bergen waaide een boom om. In Delft raakte een dakplaat van een flatgebouw los.

In het buitenland heeft storm Isha al flink wat overlast veroorzaakt. Zo zitten in Ierland en Noord-Ierland tienduizenden mensen zonder stroom. Ook is in Schotland het treinverkeer van gisteravond tot in de loop van de ochtend uit voorzorg stilgelegd.

Ander nieuws uit de nacht

  • Meer jongeren gebruiken geen voorbehoedsmiddelen: 1 op de 5 jongeren gebruikt geen anticonceptie. In 2017 was dat nog 1 op de 10. Dat blijkt uit een onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland onder 10.000 jongeren van 13 tot 25 jaar.
  • DeSantis geen presidentskandidaat meer, steunt Trump: de Republikein ziet geen mogelijkheid meer om de race binnen zijn partij te winnen en zegt dat het duidelijk is dat de meerderheid van zijn partijgenoten Trump nog een termijn gunt. Hij zegt Trump dan ook te gaan steunen.
  • Bij Jemen vermiste commando's doodverklaard: de twee Amerikaanse commando's raakten vermist toen een SEAL-team een wapentransport naar de Houthi's in Jemen onderschepte. Bij het enteren van die boot sloeg een van hen overboord, de ander sprong er achteraan.

En dan nog even dit:

Storm Isha zorgde gisteren al voor problemen in andere landen. Op het Britse vliegveld Heathrow zorgde de stevige wind ervoor dat vliegtuigen moeite hadden om te landen.

In de video hieronder zijn meerdere landingen te zien inclusief enthousiast commentaar van een toeschouwer.

Vliegtuigen in Londen hebben moeite met landen door storm Isha

Fijne maandag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl