DeSantis in september vorig jaar
NOS NieuwsAangepast

DeSantis geen presidentskandidaat meer, steunt Trump

Gouverneur Ron DeSantis van Florida staakt zijn kandidatuur voor het presidentschap van de Verenigde Staten, zo maakt hij bekend in een videoboodschap op sociale media.

De 45-jarige DeSantis werd begin deze week tweede bij de Republikeinse voorverkiezingen in Iowa, op grote afstand van Donald Trump. Nikki Haley, fel criticaster van oud-president Trump, werd toen derde.

"Er is voor mij geen realistische route naar de winst, en het is duidelijk dat de meerderheid van de Republikeinen Donald Trump nog een termijn gunt", zegt DeSantis nu. Hij zegt dan ook Trump nu te steunen in zijn kandidatuur. "Ook al heb ik mijn meningsverschillen gehad met Donald Trump, onder meer over de aanpak van het coronavirus."

Dit zei DeSantis:

Ron DeSantis stopt met presidentcampagne VS

Boven de verklaring op X heeft DeSantis een uitspraak geplaatst die hij toeschrijft aan Winston Churchill: Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts (Succes is niet definitief, mislukking is niet fataal; wat telt is de moed om door te gaan).

Volgens de International Churchill Society, die de herinnering aan de Britse oorlogspremier levend houdt, is deze uitspraak echter niet van hem en evenmin van de Amerikaanse president Abraham Lincoln aan wie hij ook vaak wordt toegeschreven.

Alleen Haley nog over

Het campagneteam van de oud-president zegt dat Trump vereerd is met de steun van DeSantis. Ook de kandidaat zelf prees zijn voormalige tegenstander op een campagnebijeenkomst in New Hampshire. Hij omschreef DeSantis, op wie hij geregeld persoonlijke aanvallen uitvoerde, als een "zeer bekwaam persoon". Trump beloofde het publiek ook zijn bijnaam Ron DeSanctimonious niet meer te zullen gebruiken.

Met het wegvallen van DeSantis is Haley de laatst overgebleven serieuze uitdager van Trump. Komende dinsdag moet in de staat New Hampshire blijken wie daar de meeste stemmen van de Republikeinse kiezer krijgt. In de gewogen peilingen van het gezaghebbende FiveThirtyEight staat Trump in New Hampshire op bijna 50 procent van de stemmen, tegenover zo'n 35 procent voor Haley. DeSantis bungelde tot nu toe onderaan met zo'n 5 procent.

In haar eerste reactie wilde Haley niet van opgeven weten. Ze herinnerde eraan dat zij en Trump waren overgebleven uit een veld van veertien kandidaten. "Moge de beste vrouw winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl