De aankondiging van DeSantis op Twitter
NOS Nieuws

DeSantis stelt zich presidentskandidaat in Twittershow vol haperingen

Gouverneur Ron DeSantis van Florida heeft zich kandidaat gesteld voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar. In een live-uitzending op Twitter onder leiding van Twitter-eigenaar Elon Musk sprak hij over zijn ambities om in het Witte Huis te komen.

"We kunnen zien dat het de verkeerde kant op gaat met ons land. De zuidelijke grens ligt open, drugs stroomt binnen, criminaliteit tiert in onze steden. de overheid maakt het onmogelijk voor gezinnen om rond te komen en onze president is weinig daadkrachtig", somde DeSantris op en zei dat er "een comeback" nodig is voor het land.

De kandidatuur van de 44-jarige DeSantis was al verwacht. Hij wordt bij de Republikeinen gezien als de belangrijkste rivaal van ex-president Donald Trump, die ook weer wil meedoen bij de verkiezingen van november 2024. Die heeft overigens nog altijd een flinke voorsprong op DeSantis.

Horten en stoten

De uitzending van gisteravond zal weinig twijfelaars hebben overtuigd: de aankondiging verliep verre van vlekkeloos. De Twitterfeed begon met geluid dat steeds wegviel en na 20 minuten hield de verbinding er helemaal mee op. Door de slechte verbinding bleef DeSantis soms tergend lang stil na vragen.

Elon Musk probeerde de live-uitzending nog te redden door extra servercapaciteit in te zetten:

DeSantis met horten en stoten op Twitter over zijn kandidaatstelling

De matige uitvoering van wat een historische primeur op het sociale medium was, leidde tot veel hilariteit op sociale media. Een puinhoop, concludeerde Trump. "Zijn hele campagne gaat een ramp worden." Hij voegde er een satirische video bij waarin het panel dat in gesprek ging met DeSantis was uitgebreid met onder anderen Adolf Hitler, George Soros en de duivel.

Ook het team van Biden, die namens de Democraten zal meedoen aan de verkiezingen, plaagde DeSantis met een url naar zijn donatiepagina met de boodschap "deze link werkt wel".

Toen de uitzending weer liep riep de gouverneur zijn Republikeinse Partij op een einde maken aan de "cultuur van verliezen die de partij de afgelopen jaren heeft geïnfecteerd. We moeten vooruit kijken, niet achteruit", zei hij. Hij bond ook opnieuw de strijd aan met alles wat hij als "woke" afdoet, zoals aandacht voor genderkwestie of rassenongelijkheid.

Donald Trump

De afgelopen weken maakte DeSantis al een tournee door de Verenigde Staten. Hij bezocht staten als Iowa en New Hampshire.

DeSantis geldt als een zeer conservatieve kandidaat. Hij is tegenstander van strengere wapenwetten en voorstander van strengere abortusregels. Ook heeft hij een wet ingevoerd die het bespreken van gender of seksuele geaardheid op de basisschool aan banden legt.

De relatief late kandidatuur van DeSantis heeft Trump al voldoende tijd gegeven om hem aan te vallen. Een pro-Trump-organisatie heeft al meer dan 14 miljoen dollar uitgegeven aan reclamespotjes en advertenties om DeSantis zwart te maken, bijvoorbeeld door hem de bijnaam 'Ron DeSanctimonious' (Ron de Schijnheilige) te geven.

Volgens Trump heeft DeSantis zijn bekendheid te danken aan Trump, die hem eerder openlijk steunde bij de gouverneursverkiezing in Florida. "In plaats van dankbaar te zijn, valt DeSantis nu juist de man aan die zijn carrière heeft gered", zo klonk het in een video die Trump online zette na de kandidatuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl