NOS NieuwsAangepast

Biden (80) stelt zich opnieuw kandidaat voor Amerikaanse presidentsverkiezingen

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich officieel verkiesbaar gesteld voor de presidentsverkiezingen in 2024. Hij bevestigt zijn kandidatuur in een videoboodschap op Twitter.

"Toen ik vier jaar geleden voor het presidentschap ging, zei ik dat we in een gevecht zaten voor de ziel van Amerika. En dat zitten we nog steeds", zegt hij in de video. "Dit is geen tijd om zelfgenoegzaam te zijn. Daarom stel ik me opnieuw kandidaat voor de verkiezingen." In het filmpje zijn ook beelden van de bestorming van het Capitool te zien, twee jaar geleden.

De 80-jarige Democraat is nu al de oudste president die de Verenigde Staten hebben gekend. Hij zou 86 jaar zijn bij het einde van zijn tweede termijn. Artsen van het Witte Huis hebben hem in februari fit genoeg verklaard om de functie te kunnen vervullen.

Biden zei eerder al dat hij van plan was zich kandidaat te stellen, maar een formele aankondiging bleef uit.

"Laten we het werk afmaken. Ik weet dat we het kunnen doen", zegt Biden in de video:

Biden: 'Laten we het werk afmaken. Ik weet dat we het kunnen doen'

Onder Democratische politici zijn er nog geen kopstukken die het Biden moeilijk kunnen maken. Vicepresident Kamala Harris wordt opnieuw zijn running mate, blijkt uit de video.

Oud-president Donald Trump heeft zich in november opnieuw verkiesbaar gesteld. Of het weer een strijd tussen Trump en Biden wordt, moet nog blijken, maar Biden lijkt in zijn video al wel de aanval op de oud-president te openen. Zo spreekt hij over 'MAGA-extremisten' (Make America Great Again, de slogan van Trump in 2016), die volgens hem "bepalen welke keuzes vrouwen over hun gezondheid mogen maken, boeken verbannen en mensen vertellen van wie ze mogen houden".

De voorverkiezingen zijn volgend jaar van februari tot juni, de presidentsverkiezingen zijn op 5 november volgend jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl