NOS NieuwsAangepast

Trump afgetekend winnaar eerste Republikeinse voorverkiezingen in Iowa

Donald Trump is de winnaar van de Republikeinse voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Iowa. Met bijna alle stemmen geteld heeft de oud-president ongeveer 51 procent van de stemmen behaald.

Tegenkandidaat Ron DeSantis lijkt op een straatlengte afstand (21 procent) op de tweede plaats te eindigen, net voor Nikki Haley (19 procent). Nooit eerder was het gat tussen de winnaar en de achtervolgers bij de Republikeinse voorverkiezingen in Iowa zo groot.

Trump haalde in zijn overwinningsspeech uit naar president Biden:

Trump: 'We pakken ons land in november weer terug'

De overwinning van de oud-president komt niet als verrassing: hij stond bovenaan in alle peilingen. De strijd om de tweede plek was daarom interessanter. Oud-VN-ambassadeur Haley en gouverneur van Florida DeSantis gingen nek aan nek. Ze willen zich presenteren als het alternatief voor Trump.

Het is een belangrijke overwinning voor Trump, die voor de derde keer de Republikeinse nominatie als presidentskandidaat wil binnenslepen. Hij wordt intussen nog altijd achtervolgd door rechtszaken die een nieuw presidentschap bemoeilijken.

In Iowa mochten kiezers traditiegetrouw als eerste hun voorkeur uitspreken over wie de Republikeinse presidentskandidaat moet zijn. De extreme weersomstandigheden speelden de verkiezingen in de staat parten. Kiezers moesten de ijzige kou en gevoelstemperaturen tot -40 graden Celsius trotseren om hun stem uit te brengen in scholen, kerken en gymzalen. De opkomst was dan ook het laagst in een kwart eeuw tijd.

Deze groep Republikeinse kiezers zei nog te twijfelen over de kandidaat die het tegen Biden moet opnemen:

Is Trump de beste Republikeinse kandidaat? In Iowa twijfelen kiezers

De Iowa caucus betekende ook het einde van de aspiraties van Vivek Ramaswamy. De 38-jarige zakenman haalde een kleine 8 procent van de stemmen. Hij besloot zijn campagne stop te zetten en zich achter Trump te scharen.

Er is ook nog een vijfde kandidaat in de race: Asa Hutchinson. De oud-gouverneur van Arkansas kreeg echter nog geen 200 stemmen (0,2 procent) in Iowa, waardoor het waarschijnlijk een kwestie van tijd is voordat hij de handdoek in de ring gooit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl