Het plein bij Christiansborg loopt vol
NOS NieuwsAangepast

In Kopenhagen maken Denen zich op voor historische troonwisseling

Bij paleis Christiansborg in Kopenhagen staan vele duizenden mensen die wat mee willen krijgen van de troonwisseling. Vanmiddag treedt de Deense koningin Margrethe af, waarna kroonprins Frederik koning van Denemarken wordt.

Hoewel de Denen bij feestelijkheden rond de monarchie minder uitpakken dan bijvoorbeeld de Britten, en er geen kroning zal zijn, worden er veel bezoekers verwacht in Kopenhagen. Vanuit heel Denemarken trekken mensen naar de hoofdstad om de historische troonwisseling bij te wonen, iets wat in Denemarken doorgaans alleen gebeurt na het overlijden van een vorst.

Op het plein bereiden de eerste Denen zich voor op de troonwisseling:

'Ik denk dat ik straks ga huilen'

Al sinds 06.00 uur trotseren geïnteresseerden de kou om een glimp op te vangen van de populaire koningin en haar zoon. De eerste kans om dat te doen hebben ze rond 13.30 uur, bij de vier paleizen van Amalienborg waar de residenties zijn van de familie. Rond die tijd vertrekt kroonprins Frederik met zijn echtgenote Mary en zoon Christian per auto vanaf het paleis van Frederik VIII naar Christiansborg.

Zijn moeder volgt enkele minuten daarna, per koets. Zij vertrekt vanaf het paleis van Christian IX te Amalienborg naar Christiansborg.

Abdicatie

Te Christiansborg, het centrum van de Deense macht, komen de koningin en de kroonprins met de rest van de regering. Daar zal ze iets na 14.00 uur haar akte van abdicatie ondertekenen, waarop de troonwisseling een feit is.

Om 15.00 uur zal Frederik als koning op het balkon van paleis Christianborg staan. Daar zal premier Frederiksen aankondigen dat Frederik de nieuwe koning is van Denemarken. Koning Frederik X zal daarop de Denen toespreken.

Met de komst van koning Frederik X kent de wereld alleen nog koningen. Lees hier meer over wat vorstinnen in de afgelopen decennia hebben betekend voor de monarchie:

Na de proclamatie verlaten koning Frederik X en koningin Mary per koets Christiansborg. Met een rijtour gaan zij vervolgens terug naar het paleis van Frederik VIII te Amalienborg. Daar zal vanaf dat moment de koninklijke vlag zijn gehesen als de nieuwe vorst thuis is.

Woorden van dank

Al voorafgaand aan de ceremonie heeft premier Frederiksen publiekelijk koningin Margrethe bedankt. Ze noemt de koningin "ons anker dat ons aan onze wortels heeft vastgehouden" en "ons geweten bij de belangrijke levensvragen". Frederiksen vindt dat de koningin een unieke prestatie heeft neergezet in de afgelopen 52 jaar op de troon. "Vanuit het hart en namens heel Denemarken: bedankt."

Ook vanuit Zweden klinkt dank voor de vorstin. De Zweedse koning Gustaf (77) bedankt zijn nicht in een persoonlijke brief voor de goede samenwerking. Ook na haar abdicatie blijft de "oprechte en constante vriendschap" tussen de twee bestaan, aldus de Zweedse koning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl