NOS NieuwsAangepast

Deense koningin Margrethe doet afstand van troon

Koningin Margrethe treedt op 14 januari af als koningin van Denemarken. Dat heeft de 83-jarige vorstin bekendgemaakt in haar eindejaarstoespraak. Op 14 januari zit ze precies 52 jaar op de troon.

Margrethes oudste zoon Frederik (55) volgt haar op. De Deense koningin was na de dood van koningin Elizabeth van Groot-Brittannië de langstzittende vorst van Europa.

In haar toespraak ging Margrethe in op haar rugoperatie dit jaar. Ze zei dat de operatie dankzij de medici goed is verlopen, maar dat die haar aan het denken zette over haar toekomst als koningin.

Koningin Margrethe: 'Ik heb besloten dat dit het juiste moment is'

Margrethe nam de troon over na de dood van haar vader Frederik IX. De vorstin wordt pragmatisch genoemd en soms wat onconventioneel. Ze staat bekend als uiterst creatief en geïnteresseerd in kunst.

Vorig jaar leidde haar besluit om haar kleinkinderen hun prinselijke titels af te nemen tot ontsteltenis bij haar zoon prins Joachim (53). Zijn vrouw Marie en hij zouden er pas laat van op de hoogte zijn gebracht. "Het is nooit leuk om te zien dat je vier kinderen op deze manier worden behandeld", zei hij tegen de krant Ekstra Bladet.

Getrouwd met een prins

De Deense koningin Margrethe bood daarop haar excuses aan, zonder haar besluit terug te draaien. Volgens Margrethe was het noodzakelijk om het koningshuis af te slanken en toekomstbestendig te maken. Ook wil ze haar kleinkinderen op deze manier meer vrijheid geven.

"Ik heb mijn besluit genomen als koningin, moeder en grootmoeder, maar als moeder en grootmoeder heb ik onderschat hoe mijn jongste zoon en zijn familie zich voelen. Dit maakt grote indruk en dat spijt me."

Haar man prins Henrik overleed in 2018 op 83-jarige leeftijd. Ze waren sinds 10 juni 1967 met elkaar getrouwd. Sinds de bruiloft droeg Henrik de titel prins en niet tot zijn tevredenheid. Hij wilde liever koning worden genoemd, maar die titel kreeg hij nooit. In 1968 en 1969 werden hun zonen Frederik en Joachim geboren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl