PSV evenaart eigen eredivisierecord met dank aan hattrick De Jong tegen Excelsior

Bekijk de samenvatting van PSV - Excelsior

PSV is het nieuwe jaar begonnen zoals het vorig jaar geëindigd was, met winnen in de eredivisie. Een 3-1 thuiszege op Excelsior - hattrick Luuk de Jong - leverde de ploeg van trainer Peter Bosz ook meteen een evenaring van een prestigieus eredivisierecord op.

Net als in het seizoen 1987/1988 hebben de Eindhovenaren nu de eerste zeventien wedstrijden van het seizoen gewonnen.

In het Philips Stadion was al snel duidelijk dat PSV fris uit de winterstop is gekomen. Excelsior werd bij de strot gegrepen en al heel snel ver teruggedrongen op eigen helft.

• NOS
    Programma en uitslagen speelronde 17 eredivisie
  • NOS
    De stand na zaterdagavond in speelronde 17

Het leverde PSV na acht minuten spelen de eerste kans op. Een hard schot van Luuk de Jong werd knap gekeerd door Excelsior-keeper Stijn van Gassel. De Jong probeerde het nog in de rebound, maar Van Gassel zat hem genoeg in de weg om een vroege achterstand te voorkomen.

Enkele minuten later moest Van Gassel alsnog capituleren. Nadat Til nog een goede kans had gemist was het De Jong die met zijn dertiende van het seizoen de ban brak. Een hoekschop van Joey Veerman werd door Ramalho hard tegen Van Gassel aan gekopt waarna De Jong waarschijnlijk zijn makkelijkste goal van het seizoen kon maken.

Guus Til baalt van een gemiste kans tegen Excelsior

Toen de lange aanvaller vier minuten later een voorzet van Sergiño Dest met het hoofd tot doelpunt promoveerde was het duidelijk, Excelsior zou figurant zijn op het nieuwjaarsfeestje van PSV.

Een fraai doelpunt van Til werd vervolgens nog afgekeurd wegens buitenspel van De Jong, die met een teen achter de verdediging stond, maar PSV ging rustig door met aanvallen. Til was vlak voor rust nog heel dicht bij de 3-0, maar Van Gassel dook zijn kopbal uit de hoek.

Waar er in de eerste helft niet meer gescoord werd door PSV, gebeurde dat wel weer in de tweede helft, al duurde het even voordat de Eindhovenaren het net wisten te vinden.

• ANP
    Luuk de Jong viert een treffer tegen Excelsior

Excelsior bleef dapper knokken en hopen op de aansluitingstreffer, maar PSV ging zelf ook op zoek naar de 3-0. Malik Tillman en Johan Bakayoko kregen hele grote kansen, maar die leverden wonder boven wonder geen goal op. Twintig minuten voor tijd kwam die er wel.

De Jong, met dit keer een teenlengte voor de buitenspellijn, tekende voor de 3-0. Een voorzet van Bakayoko werd verlengd richting de spits, die van dichtbij zijn hattrick kon vervolmaken.

Een kwartier voor tijd mocht Noa Lang zijn rentree maken. Begin oktober raakte de Oranje-international geblesseerd aan zijn hamstring en was hij lang uit de roulatie. Tegen Excelsior zat hij voor het eerst weer op de bank.

Bij zijn eerste actie kreeg hij meteen het publiek op de banken en met de extra aanvallende impuls binnen de lijnen werd PSV nog wel een paar keer gevaarlijk, maar gescoord werd er niet meer door de thuisploeg.

Dat deed Excelsior wel waardoor de bezoekers een kleine beloning kregen voor hun harde werk. Derensili Sanches Fernandes kopte op aangeven van Nikolas Agrafiotis de 3-1 binnen. Heel even leek PSV nog in de problemen te komen toen Excelsior scoorde via Oscar Uddenäs, maar de Zweed stond net aan buitenspel.

De winst op de Rotterdammers zorgt ervoor dat PSV met 51 punten de ranglijst aanvoert, Excelsior blijft dertiende.