NOS Schaatsen

Groenewoud en Visser sterksten bij eerste marathon op natuurijs in Winterswijk

Visser sterkste van kopgroep van acht man bij eerste marathon op natuurijs

Harm Visser en Marijke Groenewoud hebben de eerste marathon op natuurijs op hun naam geschreven. Bij de mannen was Visser de snelste van een kopgroep van acht, op de met een speciale installatie ondergespoten ijsbaan van Winterswijk. Groenewoud won bij de vrouwen op dominante wijze de eindsprint van het peloton.

Op de baan, die pas drie jaar bestaat, vormde zich bij de mannen in de snijdende kou na veertig ronden een kopgroep van zestien schaatsers met veel favorieten erin. Daar bleven er zeven van over, met onder andere de Nederlands kampioen Luc ter Haar en Jumbo-Visma-troef Jorrit Bergsma.

Vanuit het peloton lukte het de Nieuw-Zeelander Peter Michael nog om nog de oversteek te maken. Evert Hoolwerf, nummer twee van het NK op kunstijs, moest zijn poging om erbij te komen staken, omdat Bergsma's teamgenoot Harm Visser vooraan het tempo opvoerde.

Visser: 'Ik was ontzettend getergd. Deze wedstrijd wilde ik heel graag winnen'

Het was de beslissende slag. Veertig ronden voor het einde hadden de acht koplopers een ronde op het peloton te pakken en mochten in de laatste tien ronden om de zege gaan rijden. In die fascinerende slotfase gooide Visser de spreekwoordelijke knuppel in het hoenderhok, gevolgd door een aanval van ploeggenoot Bergsma.

Alleen Ter Haar kon nog volgen met Visser in zijn kielzog. Die werd zo gelanceerd naar de zege, zijn zevende alweer van het seizoen. Achter hem werd Christian Haasjes nog tweede, voor Michael.

Groenewoud oppermachtig op natuurijs in Winterswijk

Bij de vrouwen ging Merel Bosma als eerste in de aanval. Ze kreeg al snel gezelschap van ploeggenote Esther Kiel en van Groenewoud, die geen concurrentie had van haar Zaanlander-ploeggenote Irene Schouten. De achtvoudig Nederlands kampioen marathonschaatsen op kunstijs, bij het EK afstanden op de langebaan afgelopen weekeinde op de 3.000 meter afgetroefd door Groenewoud, liet Winterswijk schieten.

Nadat het trio was achterhaald werd elke vluchtpoging in de rest van de wedstrijd geneutraliseerd door eerst Groenewoud zelf en daarna in de slotfase door haar teamgenote Arianna Pruisscher.

De rode loper werd zo uitgelegd voor de 24-jarig winnares van de massastart en de 3.000 meter bij de EK afstanden. Groenewoud won de sprint na zeventig ronden met overmacht voor Esther Kiel en Lianne van Loon.

Groenewoud: 'Arianne deed superwerk aan het einde, aan mij om het af te maken'

Vorig seizoen werd de eerste marathon op natuurijs al in december (2022) verreden. Toen gingen in het Friese Burgum de zeges naar Maaike Verweij bij de vrouwen en Gary Hekman bij de mannen.

Na Winterswijk is het woensdagavond de beurt aan Haaksbergen om als gastheer van de tweede marathon op te treden. Vanaf vrijdag komt de temperatuur voorlopig even niet meer onder het vriespunt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl