Het sproeisysteem van de Winterswijkse ijsbaan
NOS SchaatsenAangepast

Primeur voor Winterswijk: vanavond eerste marathon op natuurijs

De eerste marathon op natuurijs van dit seizoen zal vanavond verreden gaan worden. Het ijs in zowel Haaksbergen als Winterswijk was dik genoeg, maar schaatsbond KNSB gunde Winterswijk de eer.

Om een marathon te kunnen organiseren, moet het ijs zeker 3 centimeter dik zijn. Voor Winterswijk is het een primeur dat ze de eerste natuurijsmarathon mogen organiseren.

Eind november leek het er ook al even op dat er een natuurijsmarathon verreden kon worden in Winterswijk, maar die poging mislukte omdat de vorst niet doorzette.

Winterswijk reageert dolblij na de toewijzing van de schaatsmarathon:

Reacties op Schaatsmarathon: 'Heel Winterswijk is er klaar voor'

Natuurijscoördinator Geert-Jan Muskens van de KNSB verrichtte vanochtend metingen op de ijsbanen van Winterswijk en Haaksbergen, de andere locatie waar het ijs dik genoeg leek. Beide ijsbanen voldeden aan de vereiste ijsdikte, maar de inschatting van Muskens is dat de ijsvloer in Winterswijk deze avond iets beter zal zijn.

IJsbaan pas drie jaar oud

"Ongelooflijk", was de eerste reactie van Hendrik van Prooije, ijsmeester van de Winterswijkse IJsverenging. "Onze baan bestaat pas drie jaar. We zijn in ruim drie jaar tijd gegroeid van 39 leden van 70+ naar 1.000 leden."

Dit is de ijsbaan van Winterswijk, waar de eerste natuurijsmarathon wordt gehouden

Om het ijs zo snel mogelijk te laten groeien, gebruikt Winterswijk een sproeisysteem. "Het gedoseerd sproeien is niet nieuw, maar onze Willie Wortels hebben dat systeem verder geoptimaliseerd", aldus Van Prooije.

Voor Haaksbergen rest de tweede marathon op natuurijs van het seizoen. Daar wordt woensdagavond gereden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl