NOS Schaatsen

Winterswijk haakt af: dit weekend geen marathon op natuurijs

Dit weekend vindt er geen schaatsmarathon op natuurijs plaats. De ijsbaan in Winterswijk was de meest reële optie (andere opties lijken niet haalbaar), maar de organisatie heeft bekendgemaakt dat het niet meer mogelijk is om dit weekend de eerste marathon te organiseren.

"Vannacht zijn ze gestopt met sproeien", zegt ijsmeester Auke Spijkstra. "Vanochtend zag ik dat de autoruiten niet eens bevroren waren en dat er bijna geen ijs meer was. Het is heel triest."

Spijkstra heeft genoten van het enthousiasme waarmee mensen uit de omgeving hebben geholpen. "Bijna 25 mensen hielpen om de baan en de boarding gereed te krijgen. Iedereen was benieuwd of het door zou gaan, dat enthousiasme was prachtig."

Toch weer sproeien

Volgens Spijkstra gaat het vanmiddag weer vriezen. "We gaan vandaag wel weer sproeien om de baan voor leden open te krijgen, maar de vereiste drie centimeter voor een marathon halen we niet meer."

Ieder jaar als het begint te vriezen voeren verschillende ijsbanen een strijd om wie de eerste marathon op natuurijs mag organiseren. Vorig jaar ging de eer voor het eerst naar het Friese Burgum.

In de jaren daarvoor wisselden Haaksbergen en Noordlaren elkaar af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl