De schaatsbaan in Winterswijk, eerder dit jaar
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

De vergunning is rond, Winterswijk wil eerste marathon op natuurijs

De schaatsbaan in Winterswijk is in de race voor een marathon op natuurijs. Het zou voor het eerst zijn dat de speciaal geprepareerde baan de primeur krijgt van de schaatsbond KNSB.

Dinsdag werd de vergunning al aangevraagd, gisteren zijn de vrijwilligers aan de slag gegaan. "De hele nacht zijn ze bezig geweest. En ze zijn nu nog volop bezig", zegt voorzitter Auke Spijkstra van de Winterswijkse IJsvereniging bij Omroep Gelderland.

De schaatsbaan in Winterswijk heeft een naam hoog te houden. Afgelopen voorjaar was het de laatste ijsbaan waar op natuurijs geschaatst kon worden. En nu wil Winterswijk de eerste zijn bij de marathon op natuurijs, een evenement waar niet alleen veel topschaatsers maar ook veel journalisten op afkomen.

Beneveld

Bij de stad in de Achterhoek ligt een schaatsbaan met een bijzonder systeem, waardoor er met een beetje vorst al geschaatst kan worden. Onder het dunne laagje asfalt van de skeeler- en ijsbaan ligt namelijk schuimbeton. De baan wordt vervolgens beneveld bij vorst, waardoor een laag ijs wordt gevormd. Door het isolatiemateriaal onder het asfalt bevriest het water niet alleen sneller, het blijft ook langer liggen dan op andere ijsbanen.

Gisteren noemde Spijkstra komende vrijdag, morgen dus, als mogelijke datum voor de marathon. Vanochtend is hij minder optimistisch. "Helaas valt de natuur nu een beetje tegen, want het is mistig. We hadden eigenlijk die mist niet moeten hebben", zegt hij. "Heldere lucht betekent dat het beter vriest."

"Er ligt nu 7 millimeter en dat is wel weinig", vervolgt Spijkstra. Om een natuurijsmarathon te organiseren moet het ijs overal tenminste drie centimeter dik zijn.

Kans op 50 procent

Toch houdt de voorzitter goede hoop dat die allereerste marathon op natuurijs er op zijn baan in Winterswijk gaat komen: "Ik hou de kans nog steeds op 50 procent. Morgen lukt zeker niet, maar vrijdagnacht gaat het behoorlijk vriezen, zegt men."

Naast Winterswijk maken zes andere plaatsen kans om de eerste marathon op natuurijs van deze winter te worden. Veenoord/Nieuw-Amsterdam in Drenthe, Puttershoek in Zuid-Holland, Haaksbergen in Overijssel, Noordlaren in Groningen, Nieuw-Buinen in Drenthe en Burgum in Friesland. Vorig jaar ging de eer naar Burgum, waar de eerste en enige schaatsmarathon op natuurijs van afgelopen winter gereden kon worden op woensdag 14 december.

Advertentie via Ster.nl