NOS Schaatsen

Wordt dit weekend al de eerste marathon op natuurijs geschaatst? 'Kans is er wel'

Het zou kunnen dat er zaterdag al een marathon op natuurijs wordt gereden. De schaatsbond KNSB houdt er in ieder geval wel rekening mee.

"Het is allemaal fragiel, maar als het lukt, zou zaterdagochtend een kans zijn", zegt Geert-Jan Muskens, competitieleider van het marathonschaatsen en natuurijscoördinator. "De ijsverenigingen zijn realistisch, maar gaan er wel voor."

IJsverenigingen organiseren die marathons. In het oosten van Nederland is het de komende dagen het koudst, dus daar azen de clubs op hun kans.

Winterswijk bereidt zich voor op eerste marathon op natuurijs

In Haaksbergen acht men de kans klein dat het dit weekend al lukt, maar in Winterswijk liggen mogelijkheden. "In Winterswijk hebben ze een andere methode en kan men door isolatie snel een ijsvloer bouwen. Daar beginnen ze komende nacht. Vrijdagavond komt dan waarschijnlijk te vroeg, maar ze denken dat zaterdagochtend een optie zou kunnen zijn."

Als het lukt om de marathon te organiseren, moet Muskens flink rondbellen: sommige teams met marathonschaatsers zijn momenteel op trainingskamp in het buitenland. "Ik sta in contact met de teams. Die moeten natuurlijk zicht hebben op een wedstrijd, willen ze een eerdere terugvlucht boeken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl