NOS SchaatsenAangepast

Hoekstra met bubbeltjesfolie klaar voor marathon in -20 graden: 'Huid kan echt bevriezen'

Hoekstra over marathon onder ijskoude omstandigheden: 'Met name mentaal fris zijn'

Deze week is het schaatsmarathonpeloton afgereisd naar Zweden om de laatste drie Grand Prix' op natuurijs te rijden: de Lulea-marathons. Op het natuurijs van de Botnische Golf.

Marathonschaatser Christiaan Hoekstra doet donderdag mee aan de 100 kilometer. Hij is beducht voor de koude omstandigheden. Het kwik zal rond de -20 graden Celsius liggen. Een uitdaging: "Schaatsen is schaatsen zou je zeggen, maar het is hier deze week machtig koud... Dat is toch anders."

Christiaan Hoekstra in actie op de 5.000 meter tijdens de eerste dag van de Nederlandse afstandskampioenschappen

Hoeksta, die begin februari ook meedeed aan de Nederlandse afstandskampioenschappen: "Het is best plezierig om naar Oostenrijk te gaan, daar is het ook koud, maar wel een andere kou dan hier. Tegen de -20, daar moet je je anders op kleden. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk laagjes aan te doen, en heel weinig huid onbedekt te laten. Huid kan echt bevriezen."

Bevroren tenen

Marathonschaatser Arnold Gaasenbeek kan daar over meepraten. Ruim 20 jaar geleden bevroren zijn tenen tijdens een tocht onder erbarmelijke omstandigheden. Hoekstra neemt dan ook de nodige maatregelen.

"Door mijn schaatsen zoveel mogelijk in te pakken. Ik doe dat onder andere met bubbeltjesfolie waardoor er een stukje lucht tussen de schaats en overhoes komt die je van warmte kan voorzien."

Maar het is niet alleen de outfit. "Met name mentaal moet je fris zijn, en je moet bedenken dat je altijd door moet. Als je op je plaat gaat en je kunt nog enigszins bewegen moet je proberen weer aan te haken en door te gaan. Als je hier wint heb je doorgezet en heb je het goed gedaan. Klaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl