NOS SchaatsenAangepast

Ariëns en Hendriks winnen Alternatieve Elfstedentocht: 'Ben zo gelukkig'

Crispijn Ariëns en Sharon Hendriks zijn winnaar geworden van de Alternatieve Elfstedentocht. Beiden waren na een tocht van 200 kilometer - bij -10 graden - de snelste in de sprint op de Oostenrijkse Weissensee.

Ariëns en Hendriks winnen Alternatieve Elfstedentocht, dat maakt emoties los

Onder een waterig zonnetje werd de race bij de mannen kleur gegeven door zestien koplopers, onder wie toppers als Mats Stoltenborg en Jeroen Janissen en ook de Nieuw-Zeelander Peter Michael.

In de finale werden meerdere pogingen gedaan om uit de kopgroep te demarreren. Nadat een poging van Ronald Haasjes was mislukt, ging Janissen ervandoor. Hij leek meer succes te hebben, maar op zo'n 400 meter van de meet denderde het peloton over hem heen.

De 33-jarige Ariëns, eerder winnaar in 2017, bleek vervolgens de snelste.

Hendriks beste vrouw

Bij de vrouwen ging de zege naar Hendriks. De 30-jarige schaatsster van A6.nl was zondag al derde bij de Open NK. Hendriks was Roza Blokker en Merel Bosma in de sprint te snel af.

Hendriks verbaasde zichzelf door in de sprint iedereen voor te blijven. "Nooit, maar dan ook nooit had ik gedacht dat ik deze wedstrijd kon winnen'', jubelde de arts uit Zwolle.

Ze gold jarenlang als grote belofte in het peloton, maar kon die status nooit echt waarmaken. Ze richtte zich op haar studie medicijnen en keerde vorig seizoen terug in het peloton. "Vrijdag heb ik gewoon weer dienst op de poli, of ik hier nou eerste word of laatste."

Sharon Hendriks omhelst Merel Bosma (L) en Roza Blokker (R) na het winnen van de Alternatieve Elfstedentocht op het natuurijs van de Oostenrijkse Weissensee

"Het hele jaar doe je hier alles voor, laat je hier alles voor. Dan is het zo mooi als het allemaal lukt op de dag waarop je graag goed wil zijn", verklaarde Ariëns na zijn overwinning.

Vaak rijdt hij in dienst van mannen als Gary Hekman en Evert en Bart Hoolwerf. "Maar je weet dat je inspanningen een keer worden terugbetaald. Nu was het de dag voor mij. De hele ploeg heeft alles gegeven om mij te helpen. Ik ben zo gelukkig dat ik voor de tweede keer de voor mij belangrijkste wedstrijd in het marathonschaatsen heb kunnen winnen."

Sneeuwval

De Alternatieve Elfstedentocht is de langste van zes grandprixwedstrijden die worden verreden op de Weissensee en in het Zweedse Lulea.

Het programma in Oostenrijk werd de afgelopen dagen in de war gegooid vanwege de sneeuwval die schaatsen op het bergmeer onmogelijk maakte. Daardoor werd alleen zondag het Open NK verreden en maandag de Aart Koopmans Memorial.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl