ANP
NOS NieuwsAangepast

Meerdere ijsbanen open na koude nacht: 'De kwaliteit is uitstekend'

Na opnieuw een koude nacht kan op meerdere plekken in Nederland worden geschaatst. Vrijwilligers van meerdere ijsbanen zijn de hele nacht in touw geweest om de banen te besproeien. De vorst deed de rest: in onder meer Doorn, De Lier en Winterswijk konden mensen al vroeg het ijs op.

De ijsbaan in Doorn ging om 08.00 uur open voor schaatsliefhebbers. De baan blijft geopend zolang de weersomstandigheden het toelaten, zegt de club op Facebook.

Kort na de opening van de schaatsbaan stonden in Doorn al meerdere mensen op het ijs:

Eerste schaatsers genieten van het ijs in Doorn

Ook in het Zuid-Hollandse De Lier konden schaatsliefhebbers vanmorgen al terecht op de lokale natuurijsbaan. Leden van de ijsvereniging van de Westlandse plaats zijn gisteravond om 19.00 uur begonnen met sproeien en zijn daar de hele nacht mee doorgegaan.

"Ik durf nu al te zeggen dat de kwaliteit uitstekend is", zegt voorzitter Wim van den Berg over de ijsbaan tegen Omroep West. Hij verwacht dat de baan een paar dagen open kan blijven.

Zelf gaat de ijsmeester overigens niet meer schaatsen. "Dat doe ik niet meer. Oude mensen moeten niet meer schaatsen. Maar het is heel mooi om straks al die mensen te zien schaatsen. Zeker na al dat werk dat we ervoor hebben gedaan."

Wereldrecord gebroken

In Winterswijk heeft schaatser Bart Vreugdenhil vanochtend het uurrecord schaatsen op natuurijs gebroken. Hij schaatste in een uur ruim 36 kilometer en was daarmee sneller dan de vorige wereldrecordhouder.

Volgens de Winterswijkse ijsclub was dat de Fransman Leon Quaglia, die in 1928 een afstand van 32,97 kilometer aflegde in een uur tijd. Hij deed dat op natuurijs aan de voet van de Mont Blanc. Volgens Omroep Gelderland is die poging echter nooit officieel erkend en stond het oude record op naam van de Noorse schaatser Marius Strijbis, die in 1949 iets meer dan 32,6 kilometer aflegde in een uur.

De ijsbaan in Winterswijk had van tevoren al verwacht dat Vreugdenhil "ettelijke kilometers meer" zou afleggen op natuurijs. Nadat de Nederlandse marathonschaatser klaar was met zijn rondjes, ging de schaatsbaan open voor het publiek.

Vreugdenhil ging rond 09.00 uur van start:

Overigens zijn niet alle natuurijsbanen in Nederland vandaag al 'schaatsklaar'. Hoewel de temperaturen afgelopen nacht overal in het land (ver) onder het vriespunt lagen - in Enschede was het volgens Weerplaza zelfs vanochtend nog -9,4 graden - zijn daar nog wel een paar nachten met vorst voor nodig.

Zo was het vannacht in Oosterbeek niet koud genoeg om - letterlijk - over één nacht ijs te gaan. De plaatselijke ijsvereniging meldt op Facebook dat leden weliswaar de hele nacht bezig zijn geweest met sproeien, maar dat het ijs met temperaturen tussen de -3,5 en -4,7 nog niet dik genoeg is.

"Er ligt een kleine centimeter ijs, dus met nog zo'n nacht kunnen we woensdagochtend open", aldus de vereniging. "Laten we duimen dat het dinsdag nacht weer lekker koud wordt."

Wat dat betreft zal de Oosterbeekse ijsclub blij zijn met de verwachtingen voor komende nacht. Volgens het KNMI lopen de minimumtemperaturen in de nacht van dinsdag op woensdag uiteen van -11 in het noorden tot -3 in het zuiden.

Niet genoeg ijs op plassen en grachten

Naar verwachting betekent dat niet dat deze week ook kan worden geschaatst op bijvoorbeeld dichtgevroren plassen of grachten. De kou houdt niet lang genoeg aan om verantwoord op open water te schaatsen, zegt een meteoroloog van Weeronline. "Op slootjes kan het hier en daar mogelijk wel, maar op grote plassen, daar blijft het echt oppassen."

Volgens de weerdienst moeten schaatsers dus genoegen nemen met opgespoten natuurijsbanen en ondergelopen weilanden en skeelerbanen. En als je op wel iemand ziet schaatsen op plassen, "wil dat niet zeggen dat het veilig is".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl