IJsmeester in Noordlaren
NOS Nieuws

Wervingscampagne levert vierhonderd nieuwe ijsmeesters op

Het dreigende tekort aan vrijwilligers die bij vorst zorgen voor natuurijsbanen, ook wel ijsmeesters genoemd, lijkt te zijn voorkomen. Nadat schaatsbond KNSB vorig jaar een oproep had gedaan omdat een tekort dreigde aan ijsmeesters, kwamen honderden aanmeldingen binnen. In totaal zijn er nu ruim 2500 natuurijsmeesters, meldt de bond aan persbureau ANP.

De oproep werd oktober vorig jaar gedaan omdat het ijsmeesterbestand snel vergrijst, waardoor kennis over (de aanleg van) natuurijsbanen verloren gaat. De bond zocht vooral mensen tussen de 20 en 40 jaar oud. Die groep reageerde massaal. Ruim 800 mensen wilden de opleiding volgen.

Rieks Poelman van de KNSB zegt tegen ANP dat het belangrijk is dat de mogelijkheid om te schaatsen op natuurijs behouden blijft. "Zonder ijsmeesters, geen natuurijsbanen of veilige ijstrajecten."

Vorig jaar december begonnen de cursussen al, door heel Nederland. Daarin kregen de nieuwe ijsmeesters les over verschillende soorten ijs en de nieuwste manieren om (snel) een veilige natuurijsbaan gereed te maken.

De komende dagen kunnen de nieuwe ijsmeesters waarschijnlijk aan de slag. Deze ijsclubs houden de dikte van het ijs in ieder geval al goed in de gaten:

IJsclubs kweken schaatsbanen en hopen op flinke vorst

Bij de KNSB zijn ruim 450 natuurijsverenigingen aangesloten, die van bijvoorbeeld skeelerbanen, meren en plekken met open water in het bos in de winter als het vriest natuurijsbanen maken.

Voordat het gaat vriezen, moet er op die plekken een team van opgeleide natuurijsmeesters en andere vrijwilligers klaarstaan om er een mooie ijsbaan van te maken, aldus de schaatsbond.

IJsmeester Jules Broens toonde zich vorig jaar geëmotioneerd voor de camera van Omroep Brabant:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl