Kou weidelandschap
NOS Nieuws

Warme sjaal, maar ook zonnebril nodig de komende week

Het wordt volgende week koud en zonnig tegelijk. Het gaat de komende dagen een aantal graden vriezen en op dinsdag- en woensdagochtend zouden zelfs de schaatsen uit het vet kunnen worden gehaald.

Het gaat niet om Siberische kou, maar om Scandinavische kou, legt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke uit. "Normaal wordt het koud omdat er koude lucht vanuit het oosten hierheen waait, maar nu komt de koude lucht vanuit het noorden. Dat hebben we niet zo vaak."

We zitten op dit moment al midden in die kou, maar de lucht is nu nog vochtig en daardoor is het bewolkt. Door die bewolking kan het 's nachts niet echt afkoelen. Vanaf morgen wordt de lucht droger en verdwijnt de bewolking. Daardoor kan het 's nachts en ook 's ochtends een flink stuk kouder worden.

Komende nacht kan het in het zuiden al 5 graden vriezen, in het noorden blijft het nog bij een temperatuur van -1 tot -2. Morgen overdag is de temperatuur nog vergelijkbaar met vandaag, ongeveer 1 à 2 graden boven 0. Maar de nachten van maandag op dinsdag, dinsdag op woensdag en woensdag op donderdag gaat het echt vriezen: dan kan de temperatuur tussen de -5 en -8 liggen.

Je zou kunnen zeggen een enorme verbetering, want het wordt een stuk minder grijs.

NOS-weerman Peter Kuipers Munneke

Ook de ochtenden blijven zo koud. Het is echt een verandering van het weer van de afgelopen tijd, want het wordt veel helderder en daardoor zonniger. "Je zou kunnen zeggen een enorme verbetering, want het wordt een stuk minder grijs", aldus Kuipers Munneke.

Het zou kunnen dat er dinsdag- en woensdagochtend geschaatst kan worden op geprepareerde schaatsbanen, maar dat is volgens Kuipers Munneke een heel kleine "window of opportunity". Woensdag overdag wordt het namelijk alweer 4 tot 5 graden. Overdag is dan lokaal kans op kleine sneeuwbuien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl