Dusan Vlahovic

Vlahovic voorkomt averij Juventus, Huijsen debuteert voor Roma

Door een late treffer van Dusan Vlahovic heeft Juventus ternauwernood puntenverlies voorkomen bij Salernitana in de Serie A: 1-2. De Oude Dame blijft daarmee in het spoor van koploper Internazionale, dat zaterdag ook op de valreep won van Hellas Verona.

Nummer drie AC Milan boekte een eenvoudige zege op degradatiekandidaat Empoli. In Toscane werd het 0-3 voor Milan, waar Oranje-international Tijjani Reijnders opnieuw een prima wedstrijd speelde. Napoli begon het nieuwe jaar met een pijnlijke nederlaag. De landskampioen ging met 3-0 onderuit bij Torino.

Bij AS Roma tegen Atalanta (1-1) scoorde Teun Koopmeiners voor de bezoekers en debuteerde de 18-jarige Nederlandse verdediger Dean Huijsen als invaller voor de Romeinen.

Teun Koopmeiners en Dean Huijsen

Juventus had het lastig in Salerno. Giulio Maggiore schoot de hekkensluiter voor rust na een handige voetbeweging op 1-0. De doelpuntenmaker kreeg na rust zijn tweede gele kaart na een domme overtreding op Adrien Rabiot en dupeerde daarmee zijn ploeg, gecoacht door Filippo Inzaghi.

Salernitana trok zich met tien man terug en zag de druk van Juventus toenemen. Na een misser van Vlahovic schoot de Engelse invaller Samuel Iling de bezoekers op 1-1 en met een prachtige kopbal op aangeven van Danilo zorgde Vlahovic in blessuretijd voor Turijnse vreugde en opluchting.

Goal Koopmeiners goed voor punt in Rome

AS Roma kon Atalanta voorbij bij winst in eigen huis, maar slaagde daar niet in. Het duel tussen de twee subtoppers eindigde onbeslist: 1-1.

Koopmeiners kopte Atalanta, met ook Marten de Roon als aanvoerder in de basis, in de 8ste minuut, op aangeven van Aleksei Mirantsjoek, op voorsprong. Het was het vierde competitiedoelpunt van het seizoen voor de ex-AZ'er en zijn eerste met het hoofd. Koopmeiners troefde in de lucht Rick Karsdorp af.

Karsdorp stond op zijn beurt weer aan de basis van de gelijkmaker. De ex-Feyenoorder miste een kans, maar had het geluk dat hij daarna werd geraakt door een gestrekt Atalanta-been. Paulo Dybala benutte de penalty: 1-1.

Na rust bracht Roma-coach José Mourinho de 18-jarige Huijsen, eerder deze week gepresenteerd als huurling van Juventus, in de ploeg voor Diego Llorente. De Nederlandse jeugdinternational maakte een goede indruk met enkele onderscheppingen en zuivere passing.

Mourinho zag het einde van de wedstrijd niet vanaf de bank, maar vanaf de tribune. De coach uitte zijn woede toen Romelu Lukaku geen vrije trap meekreeg bij een counter en kreeg van arbiter Gianluca Aureliano een rode kaart.

Empoli geen probleem voor Milan

Milan had weinig te duchten van Empoli, de nummer negentien van de Serie A, en kwam na elf minuten al op voorsprong. Rafael Leão ontsnapte aan de aandacht van Empoli-rechtsback Tyronne Ebuehi en zijn lage voorzet werd door Ruben Loftus-Cheek binnengewerkt.

De in Haarlem geboren Nigeriaan Ebuehi, oud-speler van onder meer ADO Den Haag en FC Twente, viel na een klein half uur uit met een spierblessure. Drie minuten later maakte Olivier Giroud er 2-0 van voor Milan uit een penalty, gegeven na een handsbal.

Tijjani Reijnders na de wedstrijd

In de tweede helft had Empoli nog wel een paar kansjes, maar was het Milan dat nog een keer scoorde. Een mislukt Toscaans schot kwam bij Christian Pulisic terecht, die vanaf het eigen strafschopgebied opstoomde naar het Toscaanse doel en invaller Chaka Traorè bediende voor de 3-0.

Pijnlijke nederlaag Napoli

Napoli keek bij Torino bij rust al tegen een 1-0 achterstand aan door een goal van Antonio Sanabria, maar na rust ging het van kwaad tot erger.

Napoli 'bedankt' het publiek na de 3-0 oorwassing bij Torino

Pasquale Mazzocchi, afgelopen week overgenomen van Salernitana, viel na rust in en kreeg vijf minuten later na een harde tackle een rode kaart in zijn debuutwedstrijd.

Nikola Vlasic en Alessandro Buongiorno maakten er vervolgens nog 3-0 van voor Torino.