Rabiot (links) maakt het af na knappe assist van Vlahovic (rechts)

Juventus wint van Roma door prachtige assist Vlahovic, nipte zege AC Milan

Juventus heeft in de Serie A met een minimale marge van 1-0 van AS Roma gewonnen. Met de drie punten op zak blijft het team uit Turijn in de race voor de koppositie, waarbij het verschil met koploper Inter nog maar twee punten is.

AC Milan speelde eerder op de avond en sloot het jaar af met een nipte 1-0 overwinning op Sassuolo. Dat was een opluchting voor de rossoneri, want de recente resultaten waren wisselvallig in de Italiaanse competitie.

Prachtige assist

Juventus en AS Roma (Feyenoord-opponent in de Europa League) begonnen behoudend en creëerden geen grote kansen. De grootste mogelijkheid in de eerste helft was voor Filip Kostic van Juventus. De oud-speler van FC Groningen schoot hard in, maar zijn poging werd geblokkeerd door een verdediger met gevaar voor eigen leven.

Stand Serie A

Juventus had er in eigen huis moeite mee om de door Roma-coach José Mourinho opgetrokken muur te slechten. Kort na rust kwam de thuisploeg toch op voorsprong, dankzij een geniale ingeving van Dusan Vlahovic.

De Servische spits speelde de bal met de hak door de benen van Roma-verdediger Diego Llorente en bracht zo Adrien Rabiot alleen voor de keeper. De Franse middenvelder faalde niet: 1-0 voor Juventus.

Eenmaal op achterstand ging het team van Mourinho meer in de aanval. Desondanks nam de thuisploeg weer vlug de overhand in het spel.

Weston McKennie kreeg in de 85ste minuut een grote kans om Juventus ruimer op voorsprong te zetten. Roma-keeper Rui Patrício kon gemakkelijk redding bieden. Een paar minuten later scoorde Federico Chiesa nog in buitenspelpositie en zo bleef het bij de minimale zege.

Stift Pulisic

Eerder op de dag was Milan met 1-0 te sterk voor Sassuolo, dat dit seizoen al te sterk was voor Juventus én Internazionale. Nummer drie AC Milan, met Tijjani Reijnders zoals altijd dit seizoen in de basis, kwam voor rust niet verder dan wat halve kansjes en twee afgekeurde goals (buitenspel).

Pulisic viert zijn goal

Na de pauze werden de bezoekers brutaler, maar drie schoten leverden niets op. Prompt sloeg de thuisclub toe: Christian Pulisic scoorde met een stift na een mooie steekpass van Ismaël Bennacer. Milan had wat het wilde, liet de bal aan Sassuolo en kwam via invaller Samuel Chukwueze nog bijna op 2-0.

De drie vorige thuiswedstrijden tegen Sassuolo werden verloren, maar nu zegevierde Milan wel in eigen huis.

Bologna in mineur, Atalanta wint

Bologna, de club van Joshua Zirkzee, Sam Beukema en Sydney van Hooijdonk, liep vlak voor de jaarwisseling tegen een pijnlijke nederlaag aan. De revelatie van dit Serie A-seizoen ging met liefst 3-0 onderuit bij laagvlieger Udinese.

De supporters van Bologna vierden vorige week al feest na de 1-0 thuiszege op Atalanta. Daardoor klom de club namelijk naar de vierde plaats in de Serie A, een ongekende weelde voor de traditieclub die in de laatste twintig jaar nooit hoger dan de negende plaats eindigde.

Lorenzo Lucca (links) maakte een van de drie treffers voor Udinese tegen Bologna.

Maar vandaag zag het er anders uit. Lorenzo Lucca, vorig jaar nog op huurbasis actief voor Ajax, zorgde kort na rust voor de 2-0 door een schot van richting te veranderen. Roberto Pereyra en Martin Payero tekenden voor de andere treffers.

Omdat Fiorentina vrijdagavond wel wist te winnen (1-0 van Torino), zakt Bologna naar de vijfde plaats. Ook Atalanta, dat met 1-0 won van Lecce, hijgt weer in de nek van Bologna.

Basisspelers Marten de Roon en Teun Koopmeiners zagen hoe de Nigeriaanse spits Ademola Lookman een kwartier na rust de enige treffer maakte. Mitchel Bakker bleef op de bank bij Atalanta, Hans Hateboer ontbrak met een blessure.