Frankrijk en Jordanië droppen hulpgoederen boven Gaza
Frankrijk en Jordanië droppen hulpgoederen boven Gaza
Frankrijk en Jordanië hebben in een gecoördineerde actie medische hulpgoederen boven de Gazastrook gedropt. Dat gebeurde met C-130-vliegtuigen, met zowel Franse als Jordaanse militairen aan boord. Het is volgens persbureau AP voor het eerst sinds de Hamas-aanvallen van 7 oktober dat een westers land op deze manier hulp levert.
Het gaat om zeven ton aan medicijnen en andere hulpgoederen. Die zijn bestemd voor een ziekenhuis in Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook. Over de dropping maakte de Franse president Macron vorige maand afspraken tijdens een bezoek aan de Jordaanse koning Abdullah.
Op de beelden is te zien dat het ruim van het vliegtuig opengaat en er pallets vol goederen naar buiten worden geschoven:
Blinken aangekomen in Turkije
De Amerikaanse buitenlandminister Blinken is in Istanbul aangekomen. Daar begint hij aan zijn nieuwste diplomatieke reis langs landen in de regio, om aan te dringen op meer humanitaire steun voor Gaza.
Blinken begint zijn reis in Turkije, om daar de banden aan te halen met de NAVO-bondgenoot. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie zegt dat Turkije een "cruciale rol zal spelen bij het aanpakken van regionale veiligheidskwesties, inclusief het voorkomen van het conflict in de Gazastrook".
Na Turkije gaat Blinken ook nog naar Griekenland, Jordanië, Qatar, de Verenigde Arabisch Emiraten en Egypte. Ook doet hij Israël en de Westelijke Jordaanoever aan.
WHO: 600 medische instellingen aangevallen sinds oktober
Medische instellingen in de Gazastrook zijn sinds 7 oktober vorig jaar bijna 600 keer aangevallen. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het gaat niet alleen om ziekenhuizen, maar ook om aanvallen op artsen en ambulances. De aanvallen troffen 94 zorginstellingen, waaronder 26 ziekenhuizen.
Volgens de meest recente cijfers van WHO vielen daarbij 613 doden en 770 gewonden.
Israël stelt alleen medische faciliteiten aan te vallen als ze door Hamas worden gebruikt voor terroristische operaties. Zo zegt Israël dat er tunnels van Hamas bij en onder ziekenhuizen zijn aangetroffen. Volgens internationaal oorlogsrecht mogen ziekenhuizen niet worden aangevallen, maar die status vervalt als ze voor militaire doeleinden worden gebruikt.
'Libanon in gevaar als Hezbollah niet reageert op moord Al-Arouri'
Hezbollah-leider Hassan Nasrallah heeft vandaag opnieuw een toespraak gehouden. Daarin zei hij dat heel Libanon in gevaar is, als Hezbollah niet reageert op de liquidatie dinsdag van Hamas-kopstuk Saleh al-Arouri in Beiroet. Het is vrijwel zeker dat Israël de moordaanslag heeft uitgevoerd.
Nasrallah zei verder dat Hezbollah sinds 8 oktober zo'n 670 militaire operaties heeft uitgevoerd bij de grens van Libanon en Israël. Hij zei ook dat de huidige militaire acties bij de grens een "historische kans" bieden om "het door Israël bezette land te bevrijden".
Het is de tweede keer deze week dat de Hezbollah-leider van zich laat horen. Woensdag hield hij ook een toespraak.
Libanon dient klacht in bij Veiligheidsraad over dood Hamas-leider
De regering van Libanon heeft bij de VN-Veiligheidsraad een officiële klacht ingediend wegens de liquidatie van Saleh al-Arouri, een van de topmannen van Hamas. Dat meldt persbureau Reuters, dat de aanklacht heeft ingezien. Er staat onder meer in dat Israël zes raketten gebruikte bij de aanval op de leider.
Al-Arouri werd dinsdag bij een droneaanval in de Libanese hoofdstad Beiroet gedood. Het is vrijwel zeker dat Israël achter de aanslag zat. De verhoudingen tussen Hezbollah en Israël zijn daarmee verder op scherp gezet. Hezbollah-leider Nasrallah zei woensdag in een toespraak dat er zal worden teruggeslagen, zonder verder details te geven. Hezbollah is een bondgenoot van Hamas. Beide groepen worden gesteund door Iran.
'Stevige discussie in kabinet Israël over legeronderzoek naar 7 oktober'
Binnen de Israëlische regering is er discussie ontstaan over het - nog te beginnen - onderzoek naar het handelen van het Israëlische leger op 7 oktober, melden Israëlische media. Legerchef Halevi zou gisteren in een beraad van het veiligheidskabinet hebben gezegd dat er nog geen beslissing is genomen over de precieze start van het onderzoek en als dat er komt, dat dat aan "het leger is om dat te bepalen".
"We hebben tijdens de oorlog al verschillende onderzoeken uitgevoerd en zullen beslissen wanneer het gepast is om het onderzoek naar de gebeurtenissen op 7 oktober te beginnen", zei Halevi. Wel heeft de legerleider namen bekendgemaakt van het onderzoeksteam, schrijft Haaretz. Een van die mensen, de voormalige defensieminister Shaul Mofaz, heeft naar verluidt tot grote verontwaardiging geleid.
'Waarom nu?'
"Ben je gek geworden?", zou minister Regev van Transport tegen Halevi hebben gezegd. Mofaz was in 2005 betrokken bij de terugtrekking van Israël uit Gaza, terwijl uiterst rechtse ministers nu willen dat die terugtrekking na de oorlog weer wordt teruggedraaid en dat er opnieuw Joodse nederzettingen komen. Ook over de eventuele timing van het onderzoek is discussie. "Waarom nu?", vroegen ministers zich af.
Halevi zou hebben gezegd dat het onderzoek naar de gebeurtenissen op 7 oktober zich zal focussen op de "paraatheid van het leger" en niet op het "nationale beleid of de strategie van het leger".
Op de vlucht
EU-buitenlandminister Josep Borrell naar Libanon
EU-buitenlandchef Josep Borrell reist vandaag voor twee dagen naar Libanon om te praten over de situatie aan de Israëlisch-Libanese grens. Hij zal in de gesprekken het belang benadrukken verdere escalatie in de regio te voorkomen, zegt de Europese Commissie.
Dinsdag werd de prominente Hamas-leider Saleh al-Arouri gedood bij een droneaanval in het zuiden van de Libanese hoofdstad Beiroet. Ook zes andere Hamas-leden kwamen om. Het is vrijwel zeker dat Israël achter de aanval zat. Deze aanval zette de verhoudingen tussen Hezbollah en Israël verder op scherp en vergrootte de angst voor een regionale oorlog.
Israëlische defensieminister presenteert naoorlogs plan voor Gaza
De Israëlische minister van Defensie, Yoav Gallant, heeft een plan gepresenteerd waarin staat wat er in de Gazastrook moet gebeuren als de oorlog voorbij is. Wat hem betreft, is het dagelijks bestuur in handen van Palestijnen, maar blijft de veiligheid in het gebied een zaak van Israël.
"De inwoners van Gaza zijn Palestijns. Daarom moeten Palestijnse instanties de leiding krijgen, onder de voorwaarde dat er geen vijandige acties of bedreigingen zijn tegen de staat Israël", zei de minister over zijn plan, dat nog moet worden goedgekeurd door het oorlogskabinet.
Sinds 2007 staat de Gazastrook onder controle van Hamas, de organisatie die verantwoordelijk is voor de terroristische aanval op 7 oktober. Gallant wil dat meerdere landen de leiding nemen bij de wederopbouw in Gaza, dat voor een groot deel in puin ligt na de Israëlische bombardementen. Ook moet er een nader te bepalen rol komen voor buurland Egypte.
Gallant gaat in zijn plan ook in op hoe de volgende fase van de oorlog eruit moet zien. Het Israëlisch leger moet volgens hem een meer doelgerichte aanpak toepassen in het noorden van de Gazastrook. Het zou hierbij gaan om invallen, het slopen van tunnels en lucht- en grondaanvallen. In het zuiden moet het leger "zo lang als het nodig is" doorgaan met het jagen op Hamasleiders en het bevrijden van gijzelaars.
In Israël is veel te doen over de vraag wat de volgende stap van het land moet zijn in het conflict. Enkele ministers in de regering van premier Netanyahu zeiden de afgelopen dagen dat Palestijnse burgers naar andere landen moeten worden verplaatst. In de Gazastrook zouden dan Israëlische nederzettingen moeten worden gesticht. Dat plan leidde tot felle kritiek van onder meer de VS en Nederland.
Blinken opnieuw naar het Midden-Oosten
Anthony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, reist opnieuw naar het Midden-Oosten. Hij maakt dit keer onder meer stops in Turkije, Griekenland, Jordanië, Saudi-Arabië, Israël, de Westelijke Jordaanoever en Egypte.
Blinken richt bij zijn bezoek op meer humanitaire hulp voor de Gazastrook, de vrijlating van mensen die door Hamas zijn gegijzeld en de bescherming van burgers in de oorlog tussen Israël en Hamas. Het bezoek is ook bedoeld om te voorkomen dat de oorlog in de Gaza zich uitbreidt in de regio.
Het is het vierde bezoek van Blinken aan het Midden-Oosten sinds de terroristische aanval van Hamas op Israël, drie maanden geleden.
Nieuw liveblog
Welkom in het liveblog van vrijdag 5 januari over de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.