Frenkie de Jong en Ferran Torres vieren de 1-1
NOS Voetbal

Barcelona en De Jong ontsnappen in blessuretijd na duw Sinkgraven

FC Barcelona is in zijn eerste duel van 2024 met de schrik vrijgekomen. Bij Las Palmas werd op de valreep puntenverlies voorkomen door Frenkie de Jong en zijn ploeggenoten. In blessuretijd schoot Ilkay Gündogan de Catalanen, na een door Daley Sinkgraven veroorzaakte strafschop, naar een 1-2 overwinning.

Het was een broodnodige overwinning, want na de zeges van Real Madrid tegen RCD Mallorca (1-0) en Girona op Atlético Madrid (4-3) van woensdag kon achtervolger Barcelona niet achterblijven. De achterstand van Barça op Real en Girona in La Liga blijft nu zeven punten.

Eerder op donderdag won Athletic Club de uitwedstrijd tegen Sevilla (0-2). Athletic Club kwam daarmee in punten gelijk met Atlético Madrid.

De Catalanen kenden een valse start in het Estadio de Gran Canaria. De Portugees João Cancelo moest al na elf minuten met een blessure worden vervangen door Andreas Christensen en even later zette ex-Barcelona-speler Munir El Haddadi de thuisploeg op voorsprong.

Na een voorzet van rechts van Sandro Ramírez (ook ex-Barça) was Munir net eerder bij de bal dan de weifelende Barça-keeper Iñaki Peña, de vervanger van de geblesseerde Marc-André ter Stegen. Met een schot van Ramírez op de paal was Las Palmas dicht bij een tweede treffer.

Munir El Haddadi (l) viert zijn goal

Bij afwezigheid van de geblesseerde middenvelders Pedri en Gavi moest bij Barcelona veel komen van De Jong. Op Gran Canaria nam hij het voortouw, zowel verdedigend als aanvallend liet hij zich gelden. Prijzen winnen is het doel van De Jong in de tweede seizoenshelft en daarin wil hij bepalend zijn voor zijn team.

Na een passje van De Jong kwam de bal bij Sergi Roberto en schoot Raphinha op de paal. Even later leidde knullig uitverdedigen van Las Palmas tot een nieuwe kans. Saúl Coco schoot tegen het hoofd van Robert Lewandowski aan, waarna de bal via Sergi Roberto bij Ferran Torres kwam: 1-1.

Duw Sinkgraven

Daar leek het bij te blijven, maar in de slotfase kantelde het duel, mede dankzij Las Palmas-invaller Sinkgraven. De voormalig speler van sc Heerenveen, Ajax en Bayer Leverkusen verloor in pas zijn zesde La Liga-duel Gündogan even uit het oog en gaf de Duitser een opzichtige duw om een Barça-kans te voorkomen.

Arbiter Pablo González Fuertes kon niet anders dan rood uitdelen aan Sinkgraven en een strafschop geven aan Barcelona. De penalty werd door Gündogan zelf benut, tot opluchting van alle Catalanen. Op het nippertje werd averij in De Jongs prijzenjacht voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl