NOS Voetbal

De Jong is in Barcelona bij club waar hij altijd wilde zijn: 'Nu nog grote prijs'

Op bezoek bij De Jong in Barcelona: 'Mijn droomclub, nog nu grote prijzen'

Hij is bezig aan zijn vijfde seizoen bij FC Barcelona en als het aan Frenkie de Jong ligt, is het niet zijn laatste. "Ik ben bij de club waar ik altijd al wilde zijn, waar ik van droomde", zegt de middenvelder in een interview met de NOS.

Maar dat de 26-jarige De Jong bij zijn droomclub speelt, betekent niet dat hij verzadigd is. "Ik heb nog niet de prijzen gewonnen die ik wil winnen en ben ook nog niet de speler die ik wil zijn. Er is nog ruimte voor verbetering en ik heb nog tijd, maar het liefst ben ik daar zo snel mogelijk."

In 2023 voegde De Jong een Spaanse landstitel en Spaanse Supercup toe aan zijn palmares. Hij had al een Nederlandse titel (2019), een KNVB-beker (2019) en een Spaanse beker (2021) achter zijn naam staan.

Champions League

"Als voetballer wil je de grote prijzen winnen, die heb ik nog niet gewonnen", stelt De Jong. Een internationale beker ontbreekt nog op zijn erelijst, de Champions League bijvoorbeeld. De Jong zou in die prijzenjacht graag een bepalende rol vervullen, niet eens zozeer met doelpunten en assists.

De Jong op zijn plek in Barcelona: 'Maar grote prijzen nog niet gewonnen'

"Je kan beslissend zijn op verschillende manieren", legt hij uit. "Beslissend zijn wordt vaak gelinkt aan goals en assists. Voor mijn positie ligt dat anders. Ik wil op een andere manier belangrijk zijn. Daarin kan ik nog stappen maken en ben ik nog niet waar ik wil zijn."

'Nog superveel om voor te spelen'

Met een vierde plaats in La Liga verloopt het seizoen van FC Barcelona tot nu toe niet naar wens. Maar naast de competitie valt er nog genoeg te winnen voor de ploeg van trainer Xavi.

Bij de laatste 32 van de Copa del Rey is UD Barbastro, uitkomend op het vierde niveau van Spanje, de komende tegenstander. Op 11 januari kan Barça ten koste van Osasuna de finale van de Supercopa bereiken en in februari en maart wacht de Italiaanse kampioen Napoli in de achtste finales van de Champions League.

"We staan er niet goed voor in de competitie, dat is nu eenmaal zo", zegt De Jong. "Maar we hebben nog een seizoenshelft te gaan. Je weet het nooit. In de Champions League werden we eerste in onze poule. Dat is gewoon goed. Er is nog superveel om voor te spelen."

Het moet beter bij Barcelona, weet De Jong: 'Nog superveel om voor te spelen'

De Jong weet dat het beter moet en kan dan in de eerste seizoenshelft. "We hebben een talentvolle selectie, maar zijn niet constant genoeg", vindt De Jong. "Ik weet niet precies waar dat aan ligt."

'Als je niet fit bent, kan je niet het verschil maken'

Blessures vormen een verklaring voor die wisselvalligheid. De Catalanen misten dit seizoen niet alleen De Jong zo'n twee maanden vanwege een enkelblessure, maar ook onder anderen Gavi tot het einde van het seizoen vanwege een zware knieblessure en onlangs raakte eveneens Pedri geblesseerd.

"Als je vijf basisspelers mist, wordt elke ploeg minder, dat is bij ons ook zo", aldus De Jong. "Hopelijk kunnen we dit jaar lang met hetzelfde team spelen en blijft iedereen fit. Dan gaat het zeker beter worden."

Frenkie de Jong is weer fit: 'Belangrijk om verschil te maken'

De Jong was in 2023 na meerdere opeenvolgende jaren zonder noemenswaardige kwetsuren enige maanden uitgeschakeld door blessures. Nu, bij het begin van 2024, is hij weer fit. "Ik voel me goed, ik voel me fit", zegt De Jong.

Die echte fitheid heeft hij ook nodig om dit jaar voor de prijzen te gaan. Het voetbal wordt steeds intensiever, weet De Jong. "Alle teams zijn tegenwoordig fit", zegt hij. "Als je niet fit bent, kan je technisch nog zo goed zijn, dan maak je niet het verschil."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl