João Cancelo viert de gelijkmaker

Barcelona na drie jaar weer naar achtste finales Champions League, Van Bommel verliest

FC Barcelona heeft in de Champions League met 2-1 gewonnen van FC Porto, waardoor de Catalaanse ploeg voor het eerst in drie jaar geplaatst is voor de achtste finales. Frenkie de Jong begon in de basis, hij keerde afgelopen weekend na twee maanden blessureleed terug.

Door de overwinning staat Barcelona op twaalf punten, Sjachtar Donetsk en Porto op negen punten. Die vechten in de laatste wedstrijd in een onderling duel uit wie met Barcelona meegaat naar de achtste finales.

Porto had vanaf het begin verrassend de overhand in het Estadi Montjuïc, waar Barcelona dit seizoen speelt tijdens de renovatie van het vaste thuisstadion Camp Nou. Binnen het halfuur leidde dat overwicht tot de 0-1.

Een schot van Wenderson Galeno werd nog gered door Iñaki Peña, die keepte omdat eerste keeper Marc-André Ter Stegen last heeft van zijn rug. In de rebound scoorde de Braziliaanse aanvaller Pepe (niet te verwarren met de 40-jarige Portugese verdediger die ook in de basis stond).

De Braziliaanse aanvaller Pepe

Het antwoord van Barcelona liet niet lang op zich wachten. Portugees Joao Cancelo maakte een minuut later met een vlammend schot gelijk. De oud-speler van Porto-aartsrivaal Benfica vierde het doelpunt uitbundig.

Ondanks de gelijkmaker had Barça het lastig, getuige de gele kaart die De Jong kort daarna moest pakken om een gevaarlijke aanval te onderbreken. Zowel Barcelona als Porto kregen voor rust grote kansen maar Raphina schoot naast en Peña redde knap.

Na rust schoot João Félix in de eerste minuut op de lat, om tien minuten later wél te scoren. Weer een Portugees die doel trof tegen Porto.

Frenkie de Jong (rechts) in duel met Pepe

De andere wedstrijd in de poule ging tussen het Antwerp van Mark van Bommel en Sjachtar Donetsk van Marino Pusic. Het werd geen leuke avond voor Van Bommel, die ook zijn veertiende duel als coach in de Champions League niet won na een 1-0 nederlaag tegen Sjachtar.

Pusic vertrok vorige maand als assistent-trainer bij Feyenoord om hoofdtrainer te worden bij de Oekraïners, als opvolger van de ontslagen Patrick van Leeuwen. Ook een Nederlandse coach dus. Na de verrassende overwinning op FC Barcelona is het de tweede overwinning op een rij voor Pusic in het miljardenbal.

Antwerp is door de nederlaag, de vijfde in vijf wedstrijden, nu zeker van de laatste plaats in de groep en is dus uitgeschakeld.

Vroege achterstand in Hamburg

Al in de twaalfde minuut kwamen de Oekraïners op 1-0 door een kopbal van verdediger Mykola Matvijenko. Daarna voetbalde Antwerp in het Volksparkstadion in Hamburg - waar gespeeld werd vanwege de Russische invasie in Oekraïne - aardig mee en kreeg het af en toe kansen.

Antwerp-coach Van Bommel

Toch was Sjachtar het dichtst bij een doelpunt, schoten van Irakli Azarovi en aanvoerder Taras Stepanenko in de tweede helft spatten uiteen op de lat.

In de slotfase probeerde Antwerp nog een gelijkmaker te forceren. Toby Alderweireld kreeg in blessuretijd nog een kans maar schoot van dichtbij op Sjachtar-doelman Dmytro Riznyk. Zo blijft Van Bommel na zes wedstrijden met PSV, drie met Wolfsburg en nu vijf met Antwerp nu veertien wedstrijden zonder overwinning in de Champions als coach. Een negatief record dat hij na de vorige nederlaag al zelf in handen had.