Sjachtar-spelers vieren een doelpunt

Van Leeuwen wint met Sjachtar in Champions League van Van Bommels Antwerp

Het Champions Leagueduel tussen de Nederlandse trainers Mark van Bommel (Royal Antwerp) en Patrick van Leeuwen (Sjachtar Donetsk) is in België in een 2-3 overwinning voor Sjachtar geëindigd.

Bij de Belgen stonden er drie Nederlanders in de basis: Vincent Janssen, Owen Wijndal en Jurgen Ekkelenkamp. Daarbij is oud-Ajacied Toby Alderweireld de aanvoerder bij de ploeg uit zijn geboortestad. Hij miste vlak voor tijd een strafschop.

Droomstart Antwerp

De ploeg van Van Bommel kende een droomstart in eigen huis dankzij de Albaniër Arbnor Muja. Hij kapte zijn tegenstander uit, waarna hij met links in de verre hoek beheerst afrondde: 1-0 na drie minuten.

Het eerste Champions League-doelpunt ooit voor de oudste Belgische voetbalclub.

Antwerp-spelers vieren de eerste goal

Antwerp debuteert dit jaar in de Champions League, voor de Oekraïners is het de achttiende deelname. Toch is er aan kwaliteit ingeboet sinds de Russische invasie in Oekraïne, wat vooral te merken is aan het lage aantal Brazilianen in de selectie vergeleken met de jaren daarvoor.

De eerste thuiswedstrijd - in Hamburg - werd met 3-1 verloren van FC Porto. Antwerp verloor met 4-0 bij FC Barcelona. Beide ploegen waren dus gebaat bij een overwinning. Daar maakte Antwerp het meeste aanspraak op toen de Belgen in de 34ste minuut hun voorsprong verdubbelden.

Het 18-jarige talent Arthur Vermeeren - die bij de openingsgoal de assist gaf - gaf een splijtende dieptebal op Michel-Ange Balikwisha, die de bal bekwaam langs de uitkomende Sjachtar-keeper Dmytro Riznyk schoof: 2-0. Het stadion ontplofte, niet gek als je bedenkt dat het de eerste Champions League-wedstrijd ooit is in het Bosuilstadion.

Sjachtar-coach Patrick van Leeuwen

Een teleurstelling voor coach Van Leeuwen, die aan zijn eerste seizoen bezig is bij Sjachtar. De 54-jarige oud-speler van Sparta Rotterdam en Helmond Sport leek een donderspeech te hebben gegeven in de rust, want in de tweede helft tapten zijn spelers uit een ander vaatje.

Antwerp-keeper blundert, comeback Sjachtar

Nadat eerst de paal werd geraakt, volgde er een grote kans voor Yehor Nazaryna. Antwerp-doelman Jean Butez redde knap, maar sloeg de bal vervolgens voor zijn eigen doel langs. Danylo Sikan kopte dankbaar binnen: 2-1 in de 48ste minuut. Een doelpunt dat er de hele eerste helft niet in had gezeten.

Sjachtar drong aan en had ineens het beste van het spel. Twintig minuten voor tijd leidde dat tot de 2-2: een matige vrije trap van Yaroslav Rakitskiy werd aangeraakt door een Antwerp-speler en hobbelde zo in het doel.

De Oekraïners bleven aanvallen en kwamen op voorsprong na een gigantische blunder van Butez. Die probeerde een hoekschop te voorkomen, maar leverde de bal in bij een tegenstander. Die gaf voor en gunde Sikan zijn tweede doelpunt: 3-2.

Antwerp moest daarna en kreeg in de 97ste minuut een droomkans voor de gelijkmaker. Na een handsbal in het strafschopgebied mocht aanvoerder Alderweireld aanleggen voor een penalty. Hij schoot echter hopeloos naast, waarna er gelijk afgefloten werd.