Lewandowksi

Barcelona kent geen genade met Champions League-debutant Antwerp

Het debuut in het hoofdtoernooi van de Champions League ligt Royal Antwerp FC zwaar op de maag. Het Barcelona van Frenkie de Jong verpestte het weerzien van trainer Mark van Bommel met zijn oude club door de kampioen van België op een pak slaag te trakteren.

Het werd 5-0 in het Estadi Olimpic, de thuisbasis van Barça zolang Camp Nou wordt verbouwd.

Van Bommel, die in het seizoen 2005/2006 aan de zijde van Xavi met Barcelona de Champions League won, had vooraf aangegeven met lef te willen spelen. Strijdvaardig klonk het: "We gaan de bus niet parkeren".

Daar kwam Antwerp, met de Nederlanders Vincent Jansen, Jurgen Ekkelenkamp en Owen Wijndal in de basis, niet eens aan toe. Binnen 22 minuten leidde Barcelona al met 3-0 door doelpunten van nieuwkomer João Felix, Robert Lewandowski en een ongelukkig eigen doelpunt van Jelle Bataille.

Lewandowski in illuster rijtje

Met zijn doelpunt, zijn 92ste in de Champions League, voegde Lewandowski zich in een illuster rijtje met Cristiano Ronaldo en Lionel Messi. De Poolse spits van FC Barcelona is nu de derde speler met minimaal honderd goals in Europese competities.

Van Bommel omhelst Xavi

Tien minuten na rust gaf Gavi met de vierde Spaanse treffer Antwerp de genadeklap, waarna het grote wisselen kon beginnen. Felix maakte in de 66ste minuut 5-0 met zijn tweede van de avond.

Invaller Gyrano Kerk liet een kwartier voor tijd de kans op de eerste Antwerp-goal in de Champions League liggen. Barcelona-doelman Ter Stegen lag in de weg.

Sjachtar verliest thuis in Hamburg

Het regende doelpunten in groep H, want in het andere duel tussen Sjachtar Donetsk en FC Porto in Hamburg vielen vier goals, allemaal in de eerste helft. Porto won met 3-1.

In de schiettent scoorden Galeno (2) en Mehdi Taremi voor rust voor de Portugezen. Daar stelde de jonge Venezolaanse spits Kelsy één treffer tegenover voor de ploeg van de Nederlandse trainer Patrick van Leeuwen. In de tweede helft kwamen er geen doelpunten meer bij.

Scoren kostte titelverdediger Manchester City meer moeite in groep G thuis tegen Rode Ster Belgrado. Grote kansen voor rust waren niet besteed aan Rodri, Erling Haaland en Phil Foden.

De sensatie was groot toen Rode Ster op slag van rust 0-1 maakte via de uitgebroken Osman Bukari. De goal werd aanvankelijk afgekeurd, maar na ingrijpen van de VAR kreeg de Ghanese spits van de Serviërs alsnog de 0-1 achter zijn naam.

De 1-1 van Julian Alvarez

Heel lang kon Rode Ster er niet van genieten. Twee minuten na de rust tekende Julian Alvarez voor de gelijkmaker. In een fraaie combinatie met Haaland liet de enige voetballer met de 'treble' en wereldtitel in één seizoen achter zijn naam doelman Omri Glazer kansloos.

Haaland miste tien minuten later een enorme kans op de 2-1. Die kwam er in de 60ste minuut alsnog toen Glazer zich volledig door een vrije trap van Alvarez liet verrassen. Een kwartier later zorgde Rodri voor 3-1.

Handsbal Süle

In groep F stond Paris Saint-Germain tegenover Borussia Dortmund met Donyell Malen in de basis. De ploeg met de snelste voorhoede ter wereld (Mbappé-Kolo Muani-Dembélé) zag Malen na een kwartier op doelman Gianluigi Donnarumma stuiten, maar de thuisploeg scoorde zelf ook niet voor rust.

Vitinha was met een bal op de paal het dichtst bij een goal voor PSG. Een penalty na een handsbal van Dortmund-verdediger Niclas Süle hielp de Parijzenaren uit de brand. Mbappé schoot van elf meter raak (1-0), waarna Achraf Hakimi de voorsprong in de 58ste minuut vergrootte naar 2-0.

Tien minuten voor tijd ontsnapte de thuisploeg aan een tegentreffer toen invaller Jamie Bynoe-Gittens namens Dortmund op de paal schoot.