Mark van Bommel
NOS Voetbal

Van Bommel terug in Barcelona voor CL-debuut Antwerp: 'We moeten top-top zijn'

Wegens de verbouwing van Camp Nou spelen FC Barcelona en Antwerp FC morgen in het Olympisch Stadion. Toch voelt het Champions League-debuut van de Belgische kampioen ook een beetje als terugkeren voor trainer Mark van Bommel.

"Ik ben blij om terug te zijn, het is altijd mooi om weer terug te komen in Barcelona", zei hij maandag op de persconferentie. En voor het geval de Belgische journalisten het niet precies wisten, voegde hij daar snel aan toe: "Ik heb een jaar hier gespeeld en vier prijzen gewonnen."

Van Bommel; 'Goede herinneringen aan Xavi als voetballer en als persoon'

In het seizoen 2005/06 won Van Bommel onder meer de Champions League en de Spaanse competitie met Barça. Vaak speelde hij er zij aan zij met de huidige trainer van de Catalaanse grootmacht: Xavi.

Op zijn persconferentie blikte Xavi ook verheugd vooruit op het weerzien met Van Bommel. "Hij was een erg sterke speler en kon zijn loopacties in het strafschopgebied goed timen. Daardoor maakte hij veel goals."

"Ik heb ook goede herinneringen aan hem uit de kleedkamer. Hij was een goede teamgenoot en een vriend. Bij Antwerp levert hij nu goed werk, ze zijn vorig jaar kampioen geworden en dit seizoen doen ze het opnieuw goed."

Niet de bus parkeren

"Mooi dat ik Xavi nu weer zie", zei Van Bommel. "Ik heb hele goede herinneringen aan hem als voetballer en als persoon. Hij heeft me toen heel goed opgevangen. En op de training deden we elke dag een rondo met de Spaanstalige spelers, Giovanni van Bronckhorst en ik."

Maar behalve een ontmoeting met oude bekenden, wordt de trip naar Barcelona voor Antwerp vooral een eerste kennismaking op het allerhoogste niveau. "We moeten niet bang zijn en ons eigen spel proberen te spelen. We gaan niet de bus parkeren, maar het zal extreem moeilijk worden. We moeten top-top zijn om onder de druk uit te spelen", keek Van Bommel vooruit.

Toch is Barcelona de laatste jaren niet meer de absolute topclub van weleer. In 2015 won Barça voor het laatst de Champions League. De afgelopen drie seizoenen ontbrak de club zelfs in de knock-outfase.

Handtekening van Xavi

"Maar als je over de Champions League praat, dan praat je óók over Barcelona", vindt Van Bommel. "Dat ze de afgelopen jaren niet hebben gepresteerd, heeft meerdere redenen. Maar dit elftal van Xavi kan de Champions League gewoon winnen, ze behoren zeker tot de kanshebbers."

"Dit Barcelona is op weg naar het topniveau", voorspelt de trainer van Antwerp. "Dat zijn ze op dit moment nog niet, maar ze gaan er wel naartoe. Ze hebben jonge spelers die proberen heel dominant te spelen. Je ziet echt de handtekening van Xavi."

Van Bommel herkent in de ploeg van zijn voormalig medespeler de Nederlandse stijl. "Het Nederlands voetbal is altijd in Barcelona geweest. Eerst het totaalvoetbal met Cruijff, later Guardiola en nu met Xavi."

Xavi en Van Bommel als tegenstanders, in de WK-finale van 2010

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl