Sjachtar-spelers vieren de 1-0

Pusic en Sjachtar Donetsk stunten met overwinning op Barcelona in Champions League

Marino Pusic heeft met Sjachtar Donetsk een knappe overwinning geboekt op FC Barcelona in de Champions League. Pusic verliet Feyenoord twee weken geleden als assistent van Arne Slot om zelf aan het roer te kunnen staan. Bij de Oekraïners was hij de vervanger van Patrick van Leeuwen, die na drie maanden ontslagen werd.

Bij de Catalanen ontbrak Frenkie de Jong. De middenvelder is nog steeds geblesseerd. Bij een overwinning had Barcelona - dat de eerste drie duels had gewonnen - zich voor het eerst in drie jaar kunnen plaatsen voor de volgende ronde. Nu moeten ze daar nog (even) op wachten.

Sjachtar 'thuis' in Hamburg

Het duel, gespeeld in het Volksparkstadion in Hamburg vanwege de Russische invasie in Oekraïne, begon anders dan twee weken geleden toen Barcelona in eigen huis gelijk de overhand had en uiteindelijk met 2-1 won.

De eerste grote kans in Hamburg was voor Sjachtar, maar linksback Mykola Matvijenko stuitte op Barcelona-doelman Marc-André ter Stegen.

Daarna was de wedstrijd lang in evenwicht, de voorsprong voor de ploeg van Pusic na veertig minuten kwam uit het niets. Na een schitterende aanval kopte Danylo Sikan tegendraads de bal in het doel.

Danylo Sikan (link) viert zijn treffer

Ook na rust bleef Sjachtar gevaarlijk, vooral in de omschakeling. Barcelona viel aan maar creëerde geen grote kansen, ondanks het inbrengen van onder meer Pedri, Joao Felix en het 16-jarige wonderkind Lamine Yamal.

Een paar keer gingen de spelers van Barcelona op zoek naar een makkelijk gegeven penalty, maar de scheidsrechter liet zich niet verleiden. Zo bleef het in de Duitse havenstad 1-0.

Pusic na winst op Barcelona: 'Heerlijk gevoel, trots op mijn spelers'

In dezelfde poule H kent het puntloze Royal Antwerp van trainer Mark van Bommel tot nu toe een teleurstellend Champions League-debuut. Ook in de vierde wedstrijd werd verloren, dit keer opnieuw van FC Porto.

Twee weken geleden werd het 1-4 in Antwerpen. In Portugal hielden de Belgen het nog een halfuur vol, tot de bal op de stip ging na een overtreding van oud-FC Utrecht-speler Gyrano Kerk. Evanilson benutte de strafschop, zijn vierde doelpunt in dit Champions League seizoen.

Van Bommel baalt in Porto

Vlak na rust kreeg oud-Ajacied Jurgen Ekkelenkamp een rode kaart na ingrijpen van de VAR. De middenvelder kwam met gestrekt been in maar kreeg in eerste instantie geel van de scheidsrechter. In blessuretijd maakte veteraan Pepe nog 2-0. Hij is sinds februari 40 jaar oud en daarmee de oudste doelpuntenmaker ooit in de Champions League.

Het oude record was van Francesco Totti met 38 jaar en 59 dagen, daar gaat de Portugees dus ruim overheen.