Luke Littler juicht na weer een goed geworpen pijl in de halve finale tegen Rob Cross

Littler droomt nog even door: debuterende dartstiener in WK-finale tegen Humphries

Daar gaat die droom, moet Luke Littler even gedacht hebben. Maar op het punt dat de dartstiener bijna op een 2-0 achterstand in sets kwam in de halve finales van het WK, draaide de boel om. De 16-jarige sensatie van het WK darts, die al twee weken lang het Alexandra Palace in Londen betovert, won (6-2) en droomt nog even door.

Woensdagavond gooit de debutant de finale tegen Luke Humphries, die zijn halve finale met gigantisch verschil won van Scott Williams: 6-0.

Rob Cross, bijnaam 'Voltage' vanwege zijn werk als elektricien voordat de dartsgoden hem riepen, vermorzelde in de achtste finales nog Jonny Clayton en voltooide een ronde verder een wonderlijke comeback tegen Chris Dobey. Maar tegen het dartssprookje van Luke 'The Nuke' Littler kon Cross niet op. Cross' gemiddelde was sterk, maar het finishen was ondermaats.

Heldenstatus

En dus was na de ontmanteling van onder anderen Raymond van Barneveld en Brendan Dolan nu nummer acht van de wereld Cross aan de beurt tegen Littler, de jongste finalist ooit.

Zelden zal een Brit zo snel zo'n heldenstatus bij elkaar hebben gegooid. Het leven van de Britse dartstiener is in een paar weken tijd volledig uitgeplozen, waarbij het in de boulevardpers ook veel ging over de vijf jaar oudere vriendin van 'The Nuke'.

Rob Cross ziet de bui al hangen tijdens de halve finale tegen Luke Littler

Even leek het erop dat het plots vergaarde sterrendom vat had gekregen op de tiener uit Runcorn. De flamboyante Cross liep met borst vooruit en getuite lippen over het podium. De garnaal op de eerste rij had zijn bordje "shrimply the best" al weggestopt toen Cross een elfdarter gooide en even later klaar ging staan voor een pijl om set twee te beslissen.

Maar Cross miste, Littler sleepte de set voor de poorten van de hel weg en hervond zijn vertrouwen, voortbouwend op het uitstekende percentage van finishes dat hij produceerde. Daar maakte Littler het verschil met de plots wat onzeker ogende Cross. Littler ging boven op Cross zitten en liet 'm niet meer gaan.

Kaas en pizza

Een 142-finish in set drie kwam achteloos. Net als een 149-finish een set later. Een finish die Cross niet meer te boven kwam. In de zesde set gaf Littler de uitpuilende en doldrieste zaal in Londen nog een toetje. Een 132-finish die hij begon met twee keer bullseye.

"Ik was al blij met één partij winnen", zei Littler na afloop tegen Sky Sports. "Het is waanzin. Ik heb er geen woorden voor."

"God bless you, respect and go do it", had Cross hem toegefluisterd na de zege, vertelde 'The Nuke'. Hoe de tiener woensdag de finaledag in gaat? "Een kaasomelet en pizza eten, doen wat ik steeds hiervoor heb gedaan."

Humphries trekt topvorm door

De 33-jarige Cross, die in 2018 wereldkampioen werd bij zijn WK-debuut, kon na de beslissende dubbel alleen maar buigen voor de tiener, die nu het in de finale op gaat nemen tegen Luke Humphries.

'De man van 2023' liet tegen Scott Williams zien zijn topvorm aan het begin van 2024 nog niet kwijt te zijn. Humphries verpulverde zijn tegenstander, die in de kwartfinales nog te sterk was voor Michael van Gerwen.

Luke Humphries

In het afgelopen kalenderjaar won Humphries drie van de vier grootste toernooien. Met het bereiken van de finale is hij nu ook de nummer één van de wereldranglijst. Toch verdween zijn favorietenstatus op dit WK door de prestaties van de jonge Littler langzaam naar de achtergrond.

Tegen Williams toonde 'Cool Hand Luke' wel klaar te zijn voor weer een grote finale. Zijn gemiddeldes bleven nagenoeg de hele partij boven de 100 per drie pijlen en met een handvol finishes boven de 120 maakte de 28-jarige Engelsman het dartspubliek warm voor de grote eindstrijd.