De lancering van de spionagesatelliet Malligyong-1 in november
NOS Nieuws

Noord-Korea wil komend jaar nog drie spionagesatellieten lanceren

Noord-Korea wil in 2024 drie militaire verkenningssatellieten lanceren, meldt staatspersbureau KCNA. Ook wil het regime in Pyongyang komend jaar onbemande militaire luchtvaartuigen laten bouwen.

Het stalinistische land wist op 21 november voor het eerst succesvol een verkenningssatelliet te lanceren. Dit jaar probeerde het land dat al twee keer eerder, maar die pogingen mislukten. Volgens Noord-Korea stuurde de kunstmaan die wel in een baan om de aarde kwam beelden door van het Witte Huis, het Pentagon, Amerikaanse legerbases en "gebieden met doelwitten" in Zuid-Korea. Het land heeft geen beelden vrijgegeven.

'Nucleaire ambities doorzetten'

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zei tijdens een bijeenkomst over het beleid voor komend jaar dat Noord-Korea geen andere keuze heeft dan de nucleaire ambities door te zetten en de banden aan te halen met landen die tegen de Verenigde Staten zijn.

Kim Jong-un zei verder dat het eenwording met Zuid-Korea uitsluit, Noord-Korea zijn houding tegen het buurland fundamenteel moet veranderen en dat het regime de productie van kernwapens wil verhogen.

De lancering van de spionagesatelliet vorige maand volgt op de belofte van de Russische president Poetin om Noord-Korea te helpen met de bouw van satellieten. De landen werken intensiever samen sinds de Russische invasie in Oekraïne. Er zijn aanwijzingen dat Noord-Korea mogelijk op grote schaal munitie en wapens levert aan Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl