De Japanse televisie zond na de lancering een noodwaarschuwing uit
NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea: derde poging met spionagesatelliet gelukt

Noord-Korea zegt dat het een succesvolle poging heeft gedaan een spionagesatelliet de ruimte in te sturen. De bekendmaking van het staatspersbureau volgt op berichten van de autoriteiten in Japan en Zuid-Korea, die al melding hadden gemaakt van een Noord-Koreaanse lancering.

Met de spionagesatelliet hoopt Noord-Korea vijandige staten als Zuid-Korea en de Verenigde Staten beter in de gaten te kunnen houden. Dit jaar probeerde het land twee keer eerder zo'n satelliet in een baan om de aarde te krijgen, maar die pogingen mislukten .

Nu ging het volgens het staatspersbureau KCNA dus wel goed. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un was bij de raketlancering aanwezig.

Noord-Korea laat weten dat de spionagesatelliet het land extra gereedmaakt voor een mogelijke oorlog. In de nabije toekomst zullen er meer de ruimte in gaan, zegt KCNA.

Vooraf op de hoogte gebracht

Noord-Korea had Japan vooraf ingelicht dat het ergens de komende dagen een raket met een spionagesatelliet zou lanceren. De raket werd afgevuurd in zuidelijke richting, waarna Japan de inwoners van het eiland Okinawa opriep om binnen te blijven. Die waarschuwing werd ingetrokken zodra de raket boven de Grote Oceaan was gekomen.

De derde poging was eigenlijk gepland voor oktober, maar dat liep enige vertraging op. Er wordt gespeculeerd dat dat komt doordat Noord-Korea moest wachten op technologische hulp uit Rusland.

De Verenigde Staten en Japan hebben de nieuwe poging veroordeeld. De Japanse premier Kishida wijst erop dat het een schending is van meerdere resoluties van de Verenigde Naties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl