Lancering spionagesatelliet Noord-Korea mislukt opnieuw, meldt staatspersbureau
Noord-Korea is er opnieuw niet in geslaagd een spionagesatelliet de ruimte in te krijgen, zo meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA. Volgens Pyongyang vond er in de derde fase van de lancering een fout plaats.
Zuid-Korea heeft bevestigd dat er vanuit het buurland een langeafstandsraket is gelanceerd. Dat gebeurde vanaf lanceerinstallatie Tongchang-ri in het noordwesten. Zuid-Korea meldt de langeafstandsraket te hebben waargenomen boven de wateren van het Koreaans Schiereiland.
Het Zuid-Koreaanse leger zegt dat de activiteiten van Noord-Korea nauwgezet worden gevolgd en alert te zijn op eventuele provocaties. De surveillance is opgeschroefd en het land staat in contact met bondgenoot de Verenigde Staten, meldt het leger.
Op het Japanse eiland Okinawa werd vanwege de lancering een noodwaarschuwing afgegeven. Volgens Japan zijn meerdere delen van de gecrashte raket inmiddels in zee teruggevonden. Afgelopen dinsdag meldde de Japanse kustwacht al dat de Noord-Koreaanse autoriteiten hadden gezegd dat er tussen 24 en 30 augustus een lancering zou plaatsvinden.
Het lanceren van een satelliet door Noord-Korea is een schending van VN-resoluties, benadrukte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Washington heeft Pyongyang opgeroepen zich tot diplomatie te wenden en van "verdere dreigende activiteiten" af te zien.
Eerste mislukte poging
Eind mei probeerde Noord-Korea voor het eerst tevergeefs een satelliet de ruimte in te krijgen. De satelliet kwam ten westen van het schiereiland in zee terecht. De lancering in mei leidde tot groot alarm in Zuid-Korea en Japan. Zuid-Korea wist uiteindelijk delen van de raket te bergen. Het land meldde daarop dat de apparatuur niet geavanceerd genoeg was om militaire inlichtingen mee te verkrijgen.
Noord-Korea hoopt met satellieten Zuid-Korea en de Verenigde Staten beter in de gaten te kunnen houden. In oktober moet een derde lancering plaatsvinden.