Gele vlaggen markeren de schade aan de dijken in de buurt van Zwolle
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Nu het water een beetje zakt, ontstaan scheuren in de dijk

Vrijwel overal in Nederland is het water gezakt. Wel zeggen de waterschappen alert te blijven omdat na de jaarwisseling opnieuw veel water vanuit Duitsland in Nederland wordt verwacht.

Bij twee dijken in de buurt van Zwolle veroorzaakt juist het zakkende water nu problemen, meldt RTV Oost. Doordat het water zakt, wordt de waterdruk tegen de dijk minder en zijn hier en daar flinke scheuren ontstaan op de buitenkant van de dijken.

Waterschap Drents Overijsselse Delta gaat ervan uit dat het ontstaan van die scheuren afneemt zodra de waterstanden in de weteringen weer op het normale peil zijn. De schadeplekken zijn met gele vlaggetjes gemarkeerd en worden extra in de gaten gehouden door het waterschap.

Nu het water overal zakt, betekent dat een paar dagen rust voor veel dijkwachten. Zij waren de afgelopen tijd 24 uur per dag in touw omdat het waterpeil vooral in de grote rivieren snel steeg. Hier en daar werden zandzakken neergelegd. Een aantal kades en natuurgebieden overstroomde en was tijdelijk niet toegankelijk. In de rivier de Roer, op de grens van Limburg met Duitsland, werden schotten geplaatst.

Zandmeevoerende wellen

Overal liepen uiterwaarden vol. Een buurtschap langs de IJssel is tijdelijk alleen bereikbaar met een gemeentelijk pontje. In de buurt van Maastricht werd een eenzame stier ingesloten door het water van de Maas.

Maar echte problemen bleven uit, al waarschuwt Waterschap Drents Overijsselse Delta wel voor 'zandmeevoerende wellen'. In het hele land zijn gemalen ingezet om het water in sloten, weteringen en kanalen zo snel mogelijk af te voeren. Neveneffect is het ontstaan van wellen die soms veel zand meevoeren waardoor gaten en scheuren ontstaan in dijken.

Alert en opgeschaald

De waterschappen houden er rekening mee dat de waterstand in de grote rivieren begin komende maand opnieuw gaat stijgen. "De weersvoorspellingen zijn erg onzeker en de grondwaterpeilen staan onveranderd hoog", laat Waterschap Vechtstromen weten bij RTV Drenthe. "Mocht er weer veel regen gaan vallen, dan kunnen de waterpeilen op korte termijn opnieuw gaan stijgen. Ons waterschap blijft daarom alert en blijft opgeschaald."

Het waterschap waarschuwt dat taluds, dijken en oevers overal in Nederland instabiel kunnen worden door langdurige blootstelling aan water. "We verzoeken dan ook om enkel gebruik te maken van verharde wegen en paden. Op bepaalde wegen en paden kan modder en drijfhout liggen", aldus Vechtstromen.

Vaargeul gemist

Een ander probleem is de navigatie op de soms enorme watervlakten die zich rond de grote rivieren hebben gevormd. Vlak bij Arnhem liep vanmiddag rond 13.00 uur een binnenvaartschip vast op een ondergelopen weiland naast de IJssel.

Mogelijk kon de schipper door het hoogwater niet goed zien waar de vaargeul precies was, meldt Omroep Gelderland. Andere schippers schoten te hulp en trokken het schip los. Rond 15.00 uur kon het schip zijn weg vervolgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl