Hoogwater in de Ooijpolder bij Nijmegen, gisteren
NOS NieuwsAangepast

Rijn piekt bij Lobith, afwachten in rest van het land

Op de plek waar de Rijn ons land binnenkomt heeft de rivier waarschijnlijk de hoogste stand bereikt. Volgens Rijkswaterstaat stond het water bij het meetstation in Lobith om 04.10 uur op een hoogte van 14,52 meter boven NAP.

Sinds 06.00 uur staat het waterpeil op 14,51 meter boven NAP. Rijkswaterstaat verwacht dat de waterstand vandaag stabiel blijft en daarna heel langzaam zal dalen. De piek gaat zich de komende dagen verplaatsen over Nederland. Dat heeft gevolgen voor de waterstand in andere rivieren, zoals de Waal en de IJssel.

Op verschillende plekken in Nederland staat het water hoog, bijvoorbeeld langs de Maas, Waal en IJssel. Onder andere Deventer bereidt zich voor op het stijgende water. Uit voorzorg is de kademuur hier opgehoogd met zandzakken. De hoge waterstand bij Lobith bereikt Deventer ongeveer binnen anderhalve dag.

Toch verwacht Goos den Hartog van Waterschap Rivierenland geen problemen:

Geen grote zorgen meer over waterstand: 'gaat vanaf nu weer dalen'

Bij Lobith gaat het water vanaf nu waarschijnlijk langzaam zakken, zegt dijkgraaf Goos den Hartog van Waterschap Rivierenland in het NOS Radio 1 Journaal. "Het blijft dan een tijdje hangen op 13 meter, en zakt dan nog iets terug."

Wel wordt er morgen nog springtij verwacht. Daardoor worden de rivieren vanaf zee waarschijnlijk tot ongeveer Gorinchem opgestuwd met zo'n 60 centimeter, zegt Den Hartog. Maar er zijn volgens hem voldoende plekken om het vele water tijdelijk te parkeren. "Echt grote problemen verwacht ik niet."

Ook het IJsselmeer kampt met hoogwater. Door gunstige wind en laag water op zee is het waterpeil inmiddels 10 centimeter gedaald. Doordat het laag water op zee was konden waterschappen maximaal spuien. Ook konden het Markermeer en het Veluwemeer water kwijt in het IJsselmeer.

In Duitsland is de situatie op dit moment ernstiger, zegt Guy Hoeks, Duitsland-correspondent voor onder andere het AD, in het NOS Radio 1 Journaal. In de deelstaat Nedersaksen zijn duizenden brandweerlieden en vrijwilligers bezig om wateroverlast te voorkomen. "Er worden bijvoorbeeld zandzakken gevuld en zorgvuldig neergelegd langs de rivieren. Dammen en dijken dreigen het niet te houden."

Uit een stadsdeel in Bremen zijn honderden mensen geëvacueerd, zegt Hoeks. "Zij hebben de laatste spulletjes uit de kelder weten te pakken."

Het meeste water is afkomstig uit het natuurgebied Harz, zegt Hoeks. "Dat concentreert zich rondom steden als Braunschweig, dat er vlak naast ligt. De verwachting is daar dat er wel eens vloedgolven richting de stad kunnen komen, dus daar zijn ze op voorbereid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl