Gakpo geeft assist bij winnend Liverpool, Nottingham wint door hattrick Wood

Liverpool heeft in de Premier League de koppositie voor in ieder geval twee dagen veroverd, door in en van Burnley te winnen. Het werd 0-2 door treffers van Darwin Núñez en Diogo Jota. Arsenal kan de eerste plek donderdag weer overnemen.

Cody Gakpo bracht Liverpool-spits Darwin Núñez al na zes minuten in stelling, waarna de Uruguayaan met een perfecte bal net buiten de zestien de bezoekers op voorsprong bracht.

In de tweede helft leek er weer vroeg een treffer te komen. Ryan Gravenberch kon schieten, maar legde de bal af aan Harvey Elliott. De Engelsman mikte vervolgens nauwkeurig via de rechterpaal in het doel. De VAR besloot echter dat er sprake was van buitenspel en zo bleef de voorsprong minimaal.

De 0-2 kwam in de laatste minuut van de reguliere speeltijd. Luis Diaz bediende Diogo Jota in het strafschopgebied en laatstgenoemde plaatste de bal langs de keeper in de rechterhoek.

Nottingham Forest won verrassend op bezoek bij Newcastle United. Beide ploegen konden wel een succesje gebruiken, en het was Chris Wood die Forest met drie goals naar de zege schoot: 1-3. Bournemouth won met 3-0 van Fulham, mede door een doelpunt van Justin Kluivert.

Het is de eerste overwinning bij Nottingham voor Nuno Espírito Santo, die vorige week Steve Cooper afloste als trainer. Bij Forest keerde Ibrahim Sangaré terug na een liesblessure.

Voor Newcastle eindigt 2023 dramatisch. De ploeg verloor deze maand in de competitie al van Everton, Tottenham en Luton Town. Daarnaast waren ook Chelsea (League Cup) en AC Milan (Champions League) te sterk voor Newcastle. De Magpies eindigden als vierde in de Champions League-poule en zijn klaar in Europa.

Hattrick Wood

In de openingsfase had Newcastle meer balbezit, maar ook Nottingham Forest kreeg enkele mogelijkheden. Na twintig minuten kreeg de thuisploeg een strafschop nadat spits Newcastle-spits Alexander Isak een klein tikje op de voeten kreeg van verdediger Ola Aina. De Zweed nam de penalty zelf en verzaakte niet.

Ruim tien minuten later verprutste Anthony Elanga een enorme mogelijkheid voor Nottingham. Hij en Chris Wood renden op doelman Martin Dúbravka af, maar in plaats van de bal af te leggen, schoot Elanga zelf, recht op Dúbravka. Terwijl Newcastle meer combineerde en verzorgde aanvallen plaatste, waren de uitbraken van Nottingham minstens net zo gevaarlijk.

Op slag van rust braken de bezoekers weer uit. Elanga hield dit keer wel het overzicht, gaf de bal voor en Wood tikte binnen.

Chris Wood maakt een hattrick op Boxing Day

Na de pauze sloegen Wood en Forest opnieuw toe. Wederom uit een counter, waarna Wood met een fantastische dribbel Dan Burn passeerde en raak schoot. Even later flikte Wood het opnieuw: hij ging voorbij aan doelman Dúbravka en completeerde zijn hattrick.

In het laatste half uur kregen beide ploegen over en weer nog kansen en de wedstrijd bleef zeer aantrekkelijk, maar de 1-3 bleef staan.

Kerstdrama voor Sheffield

Sheffield United leek de degradatiekraker tegen Luton Town te gaan winnen. Luton kwam in de eerste helft op voorsprong door een treffer van Alfie Doughty. Na rust kantelden Oliver McBurnie en Anel Ahmedhodzic de wedstrijd in het voordeel van Sheffield.

In het laatste kwartier ging het helemaal mis voor de hekkensluiter van de Premier League. Binnen vier minuten maakten Jack Robinson en Anis Ben Slimane een eigen doelpunt, waardoor Luton er toch met de zege vandoor ging (2-3).

Bournemouth kwam vlak voor rust in de wedstrijd tegen Fulham op 1-0 door een goal van Justin Kluivert. In de 62ste minuut verdubbelde Dominic Solanke de voorsprong vanaf elf meter. Oud-Feyenoorder Luis Sinisterra zorgde met een fantastische knal van buiten de zestien voor het slotakkoord.