De stand van de Rijn, vanochtend bij Tolkamer
NOS NieuwsAangepast

Hoogwater vraagt maatregelen, maar 'we kunnen de situatie goed aan'

Ondanks het hoge water is de veiligheid nergens in het geding, meldt de Unie van Waterschappen. De situatie is beheersbaar dankzij alle maatregelen die worden genomen.

"De situatie is onder controle, maar we moeten er hard voor werken", zegt Herald van Gerner van het Waterschap Drents Overijsselse Delta. "De Overijsselse Vecht en de Sallandse weteringen zitten eigenlijk tot de nok toe vol. Dat water komt allemaal bij Zwolle samen. Daardoor staat het water ook in de grachten in de binnenstad bijna tot de rand, met name bij de rechtbank in Zwolle. Dat is het laagste deel en houden we goed in de gaten."

Gemalen draaien op volle kracht

Van Gerner is dan ook blij dat het op dit moment droog is. "We kunnen er eigenlijk geen druppel bij hebben. De gemalen draaien allemaal op volle kracht. We gaan ervan uit dat we de komende twee weken nog in deze situatie van hoogwater zitten."

Langs de IJssel komt het hoge water hier en daar ook onder de dijken door. Deze kwellen zijn gebruikelijk bij hoogwater, maar vragen wel om maatregelen, omdat er anders een watergang onder de dijk kan ontstaan. "We creëren tegendruk door er zandzakken tegenaan te zetten."

Zandzakken langs de IJssel bij Olst

Ook bij Waterschap Rivierenland, dat onder meer de Betuwe onder z'n hoede heeft, merkt dat er kwellen ontstaan. "De hoge rivierstand drukt het grondwater omhoog. Ongeveer een derde van het water dat we wegpompen is kwelwater.

Daar komt bij dat de Betuwe een soort badkuip tussen de rivieren is. Bij Tiel staat het waterpeil van de Waal zo'n vier meter hoger dan het droge binnendijkse gebied."

Zandzakken op de kade

Bij Deventer stijgt het waterpeil van de IJssel snel. De gemeente plaatst vanwege het stijgende water in de IJssel zandzakken op de kade om de oude binnenstad te beschermen, meldt RTV Oost. Naar verwachting komt het water morgenochtend over de kademuur en komt de weg tussen de IJssel en de binnenstad onder water te staan. Verderop, in Hardenberg aan de Vecht, wordt een park als waterberging gebruikt.

In de Overijsselse plaats Nijverdal zijn vannacht ruim 11.000 huishoudens getroffen door een stroomstoring. Een schakelstation was door het hoge water half ondergelopen. De brandweer heeft het water weggepompt. Vanmorgen hadden alle getroffen huizen weer stroom.

Bekijk hieronder foto's die zijn opgestuurd naar de NOS via NOS Ooggetuige:

  • Lydia Engels-Jansen via NOS Ooggetuige
    De IJssel bij Deventer. Het water staat tot aan de kadermuur, normaal kan er gelopen worden langs de rivier
  • Persbureau Meter
    Een afgesloten rijstrook van de A28 bij Zwolle
  • Cynthia den Bleker via NOS Ooggetuige
    Hoogwater bij de pont in Veessen
  • Sonja Helwegen via NOS Ooggetuige
    Hoge waterstand in de IJssel in Zutphen
  • Mayke Tolkamp via NOS Ooggetuige
    De Slingeplas bij Bredevoort
  • Zoran Diepstraten via NOS Ooggetuige
    In Wijk bij Duurstede staat het water ook hoog
  • Hans van Loenen via NOS Ooggetuige
    De IJssel, gisteren bij Zutphen
  • Agnes Wesselink via NOS Ooggetuige
    De Vecht bij Dalfsen
  • Peter van Hal via NOS Ooggetugie
    Het Markdal bij Breda

Bij Waterschap Vechtstromen, dat de waterhuishouding regelt in 23 gemeenten in Gelderland, Overijssel en Drenthe, wordt dag en nacht doorgewerkt om het water zo snel mogelijk af te voeren.

Zo heeft de Vecht bij Emlichheim, net over de grens bij Coevorden, een afvoer van 140 kubieke meter per seconde. De komende dagen zal de afvoer nog verder stijgen naar 145 kubieke meter. Dat komt volgens het waterschap slechts eens in de tien jaar voor.

Het water in de rivier de Regge staat extreem hoog en dat heeft eerder al geleid tot wateroverlast bij een woning. Daarom is er met zandzakken een dijkje aangelegd.

Bij Meersendijk wordt een nooddijk van 100 meter lang aangelegd, omdat er veel water vanuit de Regge naartoe stroomt. In de buurt zijn ook twee gemalen geplaatst om Meersendijk droog te houden.

Waterberging

Ook binnen het gebied van Waterschap Rijn en IJssel treden beken buiten hun oevers, omdat er meer water toestroomt dan de gemalen kunnen wegpompen. Daarom loopt er sinds gisteren water uit de Boven-Slinge bij Bredevoort in de Achterhoek in een waterberging die bestaat uit een weiland en een recreatieplas. Die berging kan een miljoen kubieke meter water opvangen. Daarmee wordt wateroverlast in het centrum van Aalten voorkomen.

Een groot deel van het water uit de beken en rivieren in Drenthe en Overijssel gaat via de IJssel en het IJsselmeer de Waddenzee in. Maar omdat het water in de IJssel en het IJsselmeer ook hoog staat, is het voor waterschappen lastiger om het water weg te krijgen. Het stroomt er niet vanzelf in en daarom moet een deel van het water in de IJssel worden gepompt.

Hoogwater in IJsselmeer

Rijkswaterstaat zegt dat het water in het IJsselmeer nu bijna een meter hoger staat dan normaal in de winter. Vandaag komt daar naar verwachting nog een kleine tien centimeter bij, niet alleen door de regen, maar ook doordat het water in de Waddenzee de afgelopen tijd door de wind vanuit het noordwesten is opgestuwd en hoog staat. Daardoor kon er maar in beperkte mate water vanuit het IJsselmeer naar de Waddenzee worden gespuid.

Deon Slagter, voorzitter van de Landelijke Coördinatiecommissie Overstromingsdreiging van Rijkswaterstaat, de Waterschappen en het KNMI, verwacht dat er vanaf morgen wel weer volop water vanuit het IJsselmeer de Waddenzee in kan worden gelaten, omdat dan de wind naar het zuiden draait.

Volgens hem zijn het vooral de waterschappen die flink aan de bak moeten: "Lokaal en regionaal is er wateroverlast. Het is heel vervelend als je kelder onder water loopt, maar vaak is dat in de buitendijkse gebieden. Op dit moment kunnen Rijkswaterstaat en de waterschappen de situatie goed aan."

De piek van de waterstand in de Rijn wordt in de nacht van woensdag op donderdag verwacht. Volgens Slagter staat het water in de Rijn hoog en staan de uiterwaarden blank, maar kan de rivier dat makkelijk aan.

Premier Rutte wenst iedereen die te maken heeft "met de nare gevolgen van de hevige regenval veel sterkte" en ook bedankt hij onder meer Rijkswaterstaat, de waterschappen en de dijkwachten voor hun werk, ook tijdens de feestdagen.

Toeristische attractie

Het hoge water in de rivieren met ondergelopen uiterwaarden is een indrukwekkend gezicht en trekt veel belangstelling. Waterschap Rijn en IJssel waarschuwde eerder al dat kijken mag, maar dat mensen wel op de verharding moeten blijven. Zo mogen auto's niet in de bermen van dijken worden geparkeerd. De grond is verzadigd en daardoor zacht en kwetsbaar.

Waterschap Vechtstromen waarschuwt om nu niet te gaan kanovaren op de Regge. Het waterschap noemt het levensgevaarlijk, omdat de stroomsnelheden hoog en onvoorspelbaar zijn. "Zeker de Dinkel en de Regge zijn op sommige plekken woest kolkende rivieren."

Dit zijn beelden van gisteren:

Hoogwater leidt tot steeds meer overlast

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl