Inwoners uit Windehausen worden naar drogere plekken gebracht
NOS NieuwsAangepast

Vrees voor dijkdoorbraken in Duits Nedersaksen, net over de grens

Duitsland kampt met wateroverlast als gevolg van zware regenval. In Nedersaksen, de noordelijke deelstaat die aan Nederland grenst, wordt gevreesd voor dijkdoorbraken.

In het Oost-Friese Leer, niet ver van Bad Nieuweschans, proberen honderden hulpverleners een dijk te stabiliseren met zandzakken. De dijk is ernstig verzwakt en "als pudding", zei de brandweer tegen het Duitse journaal Tagesschau. Bewoners is gevraagd om zich voor te bereiden op een mogelijke evacuatie.

Iets verderop, in Uplengen, vertoont een dijk scheuren. Ook daar zijn zandzakken geplaatst en is de situatie voorlopig controle:

Duitse dijkdoorbraak voorkomen door grote inzet brandweer

In de stad Hamburg zijn zorgen over overstromingen van de rivier de Elbe en tussen de steden Hannover en Maagdenburg is een spoor weggespoeld, waardoor treinen moeten worden omgeleid.

Dorp geëvacueerd

Een ander Duits dorp, in de deelstaat Thüringen, in het midden van het land, is al wel geëvacueerd. 500 inwoners moesten hun woning uit. Volgens berichten van Tagesschau stond er op sommige plekken in het dorp 1 meter water. Onder meer de elektriciteit is er uitgevallen. De premier van de deelstaat verwacht dat er nog enkele dagen overstromingen kunnen zijn in het gebied.

Ook in de deelstaten Saksen en Saksen-Anhalt is groot overstromingsgevaar van meerdere rivieren. In de stad Dresden staat het waterpeil van de Elbe zeer hoog. Met mobiele waterkeringen wordt getracht de oevers te verstevigen.

En dit is de situatie in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren:

Rivier treedt buiten zijn oever, dorpje in Zuid-Duitsland onder water

Op meerdere plekken in Nederland is ook al sprake van overlast door hoogwater, maar de piek moet nog komen, meldt Omroep Gelderland. Waterschap Rijn en IJssel meldt dat het water in de Rijn, Waal en IJssel tijdens de feestdagen waarschijnlijk nog 2 meter stijgt vanwege de aanhoudende regenval in Duitsland. Rijkswaterstaat meldt extra alert te zijn op overstromingen in onder meer het IJsselmeergebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl