Een groot deel van het strand van Castricum is weggespoeld
NOS NieuwsAangepast

Overlast en schade door hoge waterstand in combinatie met storm Pia

Wateroverlast door een hoge waterstand in combinatie met storm Pia heeft op meerdere plekken in het land schade veroorzaakt. Dijkdoorgangen en stormvloedkeringen werden in het hele land gesloten.

In Egmond aan Zee dreigde het hoge zeewater het dorp binnen te stromen. Volgens de regionale omroep NH gebeurde dat net niet, maar was het een spannende nacht.

Wel is een deel van het strand bij Egmond weggespoeld. De gemeente waarschuwt om er de komende dagen niet naartoe te gaan.

Kades ondergelopen

Op verschillende andere plekken langs de kust liepen kades onder. In Oudeschild, op Texel, was bijna het hele havengebied ondergelopen. Sommige restaurants waren alleen nog per boot bereikbaar. Het water stond daar 2,70 meter boven Normaal Amsterdams Peil (NAP). Ook in Harlingen en Scheveningen liepen kades vannacht onder.

Langs de Groningse kust kwam het water tot 4,13 meter boven NAP. Tot grote problemen leidde dat niet. Wel liepen kades en wegen onder in onder meer Delfzijl.

Maeslantkering weer open

De waterstanden bereikten vroeg in de ochtend de hoogste stand. Rijkswaterstaat heeft inmiddels de dijkbewaking overal beëindigd.

Gisteravond ging voor het eerst de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland automatisch dicht. Rond 04.45 uur ging deze vanochtend weer open. Ook andere keringen, zoals onder meer de Hartelkering en de Oosterscheldekering, zijn in de loop van de nacht weer geopend.

In de kustgebieden is er veel overlast door de hoge waterstand en storm Pia:

Storm Pia veroorzaakt overstromingen langs de kust

Pia is officieel de eerste winterstorm van dit jaar. Op Vlieland werd gisteren tussen 10.00 uur en 11.00 uur een gemiddelde windsnelheid van windkracht 9 gemeten.

In Wilp raakte door de storm gisteren een vrouw zwaargewond toen een boom op haar viel. Zij overleed later aan haar verwondingen. In Geldrop viel een boom op een bestelbusje en liep ook een andere auto schade op, maar raakte niemand gewond.

Ook problemen in andere landen

Ook in andere landen zorgde de storm voor overlast en schade. In België is een vrouw om het leven gekomen toen een kerstboom omwaaide en boven op haar viel.

Dat moment werd vastgelegd op camera:

Kerstboom in Belgische Oudenaarde waait om door storm Pia, vrouw overleden

Voor de kust van Denemarken raakte een Noors cruiseschip in de problemen toen een raam van de brug sneuvelde door een hoge golf. Er ontstond een stroomstoring doordat water de stuurhut in stroomde. Daardoor was het schip enige tijd stuurloos. Het schip is naar Bremerhaven gesleept.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl