De Maeslantkering sluit vanwege het hoogwater
NOS NieuwsAangepast

Maeslantkering automatisch gesloten, eerste keer door hoogwater

De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland is dicht vanwege het hoge water in combinatie met de storm Pia. Dat meldt Rijkswaterstaat. Het is voor het eerst sinds de oplevering in 1997 dat de kering sluit vanwege het hoge water. De waterkering ging in 2007 en 2018 ook dicht tijdens een storm, maar toen stond het waterpeil lager en werden er door Rijkswaterstaat systemen getest.

De kering werd sinds 20.15 uur gesloten en was rond 22.00 uur dicht. Het is de verwachting dat de kering morgenochtend rond 06.00 uur weer volledig geopend is. Dan kan het scheepvaartverkeer ook weer over de Nieuwe Waterweg, een belangrijke scheepvaartverbinding voor de Rotterdamse haven.

Zo ziet de sluiting eruit:

Uniek moment: Maeslantkering sluit vanwege hoogwater

De waterkering sluit automatisch bij een waterpeil van 3 meter boven NAP bij Rotterdam of 2,9 meter boven NAP bij Dordrecht. De twee deuren van elk 210 meter breed en 22 meter hoog lopen vol met water als de kering sluit. Vervolgens zakken ze in zo'n twee uur tijd naar de bodem. Een computersysteem bepaalt automatisch of de kering dicht moet. Wel is er een team van Rijkswaterstaat bij om toezicht te houden.

Andere waterkeringen ook dicht

Nu de Maeslantkering sluit, gaat ook de Hartelkering boven het Hartelkanaal bij Spijkenisse dicht. De Maeslant- en de Hartelkering vormen samen de Europoortkering. Als de Maeslantkering sluit, zakt de Hartelkering ook naar beneden, aldus Rijkswaterstaat.

De Maeslantkering is onderdeel van de Deltawerken en beschermt de provincie Zuid-Holland tegen hoogwater vanuit zee. Een woordvoerster van Rijkswaterstaat zegt dat er geen overstromingsgevaar is, maar er kunnen wel kades onder water lopen.

Ook andere waterkeringen zijn vanwege het hoge water in combinatie met de storm dicht, waaronder de Hollandsche IJsselkering bij Capelle aan den IJssel, de Oosterscheldekering in Zeeland en de Ramspolkering bij Kampen. Het is de tweede keer in de geschiedenis dat de vijf grote keringen tegelijkertijd dicht zijn. De vorige keer was bij een storm begin 2018.

Hoe beschermen de Deltawerken ons tegen het water? Ontdek in deze special van NOS op 3 op welke manieren die technologie onze voeten drooghoudt:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl