Winterstorm Pia bereikt piek: dode in België, gewonden in Nederland
De maximale windkracht van storm Pia is bereikt. Eerder werd al voorspeld dat Pia voor het eind van de middag en begin van de avond het hevigst zou zijn. De storm treft vooral het noordwesten en noorden van Nederland. In België is een dode gevallen.
RTV Oost meldt dat een 39-jarige vrouw uit de gemeente Deventer zwaargewond is geraakt toen een boom op haar viel. Dit gebeurde op de Molenallee in Wilp, vlak over de provinciegrens. De vrouw zat op een zogenoemde duo-fiets toen de boom omviel. De persoon die naast haar zat raakte lichtgewond. De zwaargewonde vrouw is met de ambulance naar het ziekenhuis in Zwolle gebracht.
In Geldrop viel een boom op een bestelbusje en ook een andere auto liep schade op. De bestuurders van beide voertuigen maken het goed, meldt het Eindhovens Dagblad.
Op verschillende plekken in het land worden dijkdoorgangen en stormvloedkeringen gesloten. De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland gaat ook dicht. Rijkswaterstaat verwacht dat de kering rond 22.00 uur vanavond dicht is. De Maeslantkering sluit bij een verwacht waterpeil van 3 meter boven NAP bij Rotterdam of 2,9 m boven NAP bij Dordrecht. Het sluiten van de kering gebeurt geheel automatisch.
Het is de eerste keer dat de waterkering moet sluiten met deze hoge waterstanden. De twee deuren van elk 210 meter breed en 22 meter hoog lopen vol met water als de kering sluit. Vervolgens zakken ze in ongeveer twee uur tijd naar de bodem.
De scheepvaart op de belangrijke waterweg naar de Rotterdamse haven was al eerder vanavond stilgelegd, omdat de kans al groot was dat de kering zou gaan sluiten. De verwachting is dat kering vrijdagmorgen rond 06.00 uur weer opengaat.
Ook is de Oosterscheldekering gesloten. De Oosterscheldekering is het grootste Deltawerk van Nederland en sluit ook bij een waterstand van 3 meter boven NAP. Rijkswaterstaat verwacht die waterstand rond 22.00 uur vanavond.
Eerder had Rijkswaterstaat uit voorzorg de opblaasbare stormvloedkering Ramspol in de buurt van Kampen gesloten. Verwacht wordt dat Pia het water in het IJsselmeer zo hoog zal opstuwen dat de stormvloedkering in werking wordt gezet. De Ramspolkering sluit het Zwarte Meer bij Overijssel af van het Ketelmeer.
De Ramspolkering is de enige opblaasbare balgstuw - een type stuw waarbij gebruik wordt gemaakt van een zeer sterk rubberdoek - ter wereld die dienstdoet als stormkering. Niet alleen de Ramspolkering is dicht, ook de Hollandse IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel sluit. Dat gebeurt 3 à 4 keer per jaar.
Delfzijl
De dijkdoorgangen in Delfzijl in Groningen zijn in verband met hoogwater gesloten. De waterschappen Hunze en Aa's en waterschap Noorderzijlvest sluiten de dijkdoorgangen of coupures in Delfzijl altijd bij een verwacht waterpeil op zee van 3 meter boven NAP of hoger. Het verkeer wordt met borden omgeleid. Wanneer het water voldoende gezakt is, worden de wegen weer opengesteld.
Pia is sinds vanochtend officieel de eerste winterstorm van dit jaar. Op Vlieland werd tussen 10.00 uur en 11.00 uur een gemiddelde windsnelheid van windkracht 9 gemeten.
De gemeente Bergen in Noord-Holland roept op om niet naar het strand te komen. Door het hoge water en de harde wind zijn de strandopgangen daar niet stabiel. Ook verplaatst het zand zich snel, wat gevaarlijke situaties kan opleveren.
Rijkswaterstaat meldt dat de harde windstoten voor hinder zorgen op de weg. Op de A7 bij Wijdewormer is een vrachtwagen met aanhanger gekanteld. De vrachtwagen is naar de rechterrijstrook getrokken waardoor verkeer via de linkerrijstrook kan doorrijden. De verwachting is dat rond 21:00 de weg vrijgegeven kan worden.
Voor vandaag is in het hele land door het KNMI code geel afgegeven. Ook voor morgenochtend geldt nog code geel voor voornamelijk de kustprovincies.
Het treinverkeer wordt ook gehinderd door de storm. Zo viel er een boom op het spoor bij Gouda waardoor er geen treinen reden tussen Boskoop en Gouda. De NS meldt dat de beperkingen voorbij zijn en de vertraging voor reizigers afneemt.
Rederij Doeksen heeft verschillende afvaarten van en naar Vlieland en Terschelling laten vervallen.
Luchthaven Schiphol heeft vanwege de storm besloten om vandaag ruim 200 vluchten te annuleren. Door de harde wind kan er alleen op de Buitenveldertbaan worden gestart en geland.
Ook andere landen kampen met de gevolgen van de storm. In het Verenigd Koninkrijk zijn vluchten geannuleerd en ondervonden trein- en veerdiensten hinder door de harde wind. In Groot-Brittannië hebben windstoten bomen omvergeworpen, die daardoor wegen blokkeerden en elektriciteitsleidingen raakten. Hierdoor kwamen 40.000 huishoudens in het noordoosten van Engeland zonder stroom kwamen te zitten.
In Duitsland meldde de nationale spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn dat er vertragingen en annuleringen waren van treinen in Sleeswijk-Holstein en Nedersaksen, de twee grootste deelstaten aan de Noordzeekust.
In België is een kerstboom op de Markt van Oudenaarde omgewaaid. Daarbij is een vrouw van 63 om het leven gekomen. Twee andere omstanders raakten lichtgewond. Eerder waren er al problemen met de stabiliteit van de kerstboom, meldt de Belgische zender VRT.
Beelden van de omvallende kerstboom: