Schiphol in de ochtend
NOS NieuwsAangepast

Morgen 200 vluchten geschrapt op Schiphol vanwege storm Pia, KNMI geeft code geel af

Op Schiphol zijn morgen vanwege de storm Pia ruim 200 vluchten geannuleerd, meldt de luchthaven. Het gaat om zowel aankomende als vertrekkende vluchten.

"Omdat we windsnelheden uit het westen van rond de 50 kilometer per uur verwachten, met windstoten tot wel 90 kilometer per uur, kan er vanaf de middag alleen op de Buitenveldertbaan worden gestart en geland", meldt de luchthaven in een verklaring.

Schiphol waarschuwt ook dat de voorspelde harde wind gevolgen kan hebben voor de afhandeling van vliegtuigen op de grond. Daardoor kunnen er ook vertragingen ontstaan, meldt Schiphol. Reizigers wordt geadviseerd de reisinformatie goed in de gaten te houden.

Code geel

Het KNMI heeft vanwege storm Pia voor morgen code geel ('wees alert') afgegeven voor het hele land. In de loop van de ochtend en 's middags gaat het overal hard waaien. Het meteorologische instituut waarschuwt dat er in het hele land zware windstoten rond de 80 kilometer per uur kunnen voorkomen.

In de kustgebieden zijn er windstoten rond de 90 kilometer mogelijk, aan de noordkust tot 100 tot 110 kilometer per uur. Vrijdag geldt in het westen en noorden van het land ook code geel vanwege de harde wind. De naam Pia komt van het meteorologische instituut van Denemarken.

Ook Rijkswaterstaat en waterschappen nemen maatregelen. Zij kampen sowieso al met de gevolgen van de grote hoeveelheid regenval van de afgelopen tijd en de komst van smeltwater uit de Alpen. Op veel plaatsen is het nat, is de grondwaterstand hoog en staat veel water in de rivier.

Rijkswaterstaat sluit morgen de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel en heeft de keersluis Ravenswaaij in het Amsterdam-Rijnkanaal al gesloten. "Ook is er een kans dat de Ramspolkering dichtgaat, die bij hoogwater het Zwarte meer van het Ketelmeer afsluit. Mogelijk sluiten we ook andere stormvloedkeringen", zo meldt de organisatie.

Onder meer in het waterschap Drents-Overijsselse Delta draaien alle gemalen volop. Het gemaal Zemuden, dat het op een na grootste gemaal is van Nederland, wordt vanaf vandaag permanent bemenst. Het waterschap Hollandse Delta in Zuid-Holland heeft dijkwachters gewaarschuwd dat dijkbewakers mogelijk ingezet zullen worden. Ook gaan in die regio verschillende fietspaden dicht.

Bodem neemt niets op

Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (provincie Utrecht) waarschuwt dat het water in de Lek op veel plaatsen flink hoger zal staan. De dijk bij Salmsteke, in Lopik, wordt extra beschermd en het waterpeil in de gracht van Fort Vreeswijk in Nieuwegein gaat omhoog.

Ook het waterschap Rivierenland zegt dat alle elementen ongunstig samenvallen. Door de grote hoeveelheid regenval van de afgelopen tijd neemt de bodem niets op. "De uiterwaarden en buitenpolders langs de grote rivieren zullen dit jaar niet meer droogvallen", zegt het waterschap. "Bij de nieuwe hoogwatergolf rond de jaarwisseling zullen vrijwel alle zomerkades overstromen. Het nieuwe jaar begint met water tegen de hoge winterdijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl