Dronefoto van hoogwater in De Dinkel bij Losser
NOS Nieuws

Waterpeil blijft stijgen: extra dijkinspecties en waarschuwing voor kijkers

Het waterpeil in Nederlandse rivieren blijft stijgen. Door de vele regen is er op veel plaatsen hoogwater. Waterschappen zijn de gehele kerst in touw om de situatie in de gaten te houden en dijken te bewaken.

Zo kondigt onder meer Waterschap Limburg extra inspecties aan. Daarbij gaat het niet om Zuid-Limburg; de situatie van de Geul die onder meer door Valkenburg loopt, is niet zorgwekkend. "Onze speciale aandacht gaat op dit moment vooral uit naar de beken en riviertjes in Noord-Limburg", meldt het waterschap.

In de regio zijn zo'n twintig inspecteurs actief. Die richten zich vooral op het Gelders-Nierskanaal, ten noorden van Arcen, en de Groote Molenbeek ten westen van Venlo.

Crisisorganisatie in Limburg

Het waterschap heeft vanwege de situatie opgeschaald naar de eerste crisisfase. Dat betekent dat er een crisisorganisatie wordt opgetuigd, die, als de situatie daarom vraagt, snel besluiten kan nemen over bijvoorbeeld de plaatsing van pompen of het leveren van zandzakken.

Bij de Roer in Vlodrop is gisteren al een mobiele nooddijk geplaatst. Daar verwacht het waterschap nu geen problemen meer.

Zo ging het gisterochtend in Vlodrop:

Noodschotten en zandzakken geplaatst bij de Roer in Vlodrop

Het Waterschap Drents Overijsselse Delta is begonnen met speciale beverinspecties. Met onder meer warmtecamera's wordt gekeken waar de dieren holen graven. Het waterschap is vanwege de hoge waterstanden extra alert op graafschade.

Ook het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, dat actief is in de noordelijke helft van Noord-Holland, gaat vanaf morgen extra inspecties uitvoeren. "Vanwege de verwachte hoge waterstand op het IJsselmeer lopen we vanaf maandag extra inspectierondes om onze dijken en kustwerken te inspecteren", meldt de organisatie.

'Piek Rijn en IJssel op 28 december'

Het Waterschap Rijn en IJssel verwacht dat het water in de Rijn en de IJssel nog zeker twee meter stijgt. De hoogste waterstand wordt nu verwacht op 28 december, komende donderdag dus. "De verwachtingen veranderen nog elk uur, dus we volgen het nauwlettend", meldt het waterschap.

Op de website waarschuwt het waterschap mensen die naar het hoge water komen kijken om voorzichtig te zijn. "Kijken mag, maar denk aan onze dijken en kades. De grond is verzadigd en daardoor heel zacht. Blijf op de verharding. Parkeer je auto niet in de berm. Dan beschadig je onze dijken en kades niet."

De Dinkel is buiten de oevers getreden. Deze weg tussen Losser en De Lutte staat nu onder water

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl