Feyenoord-spelers zijn teleurgesteld na de nederlaag tegen Celtic
NOS Voetbal

Cijfers bevestigen: er zat meer in Champions League-campagne Feyenoord

"Als er één ploeg verdiend had om te winnen, waren wij dat." Trainer Arne Slot viel dit Champions League-seizoen in herhaling. Slot had het gevoel dat Feyenoord meer uit de groepsfase - waarin het derde werd en daardoor nu verder moet in de Europa League - had kunnen halen, en dat wordt bevestigd door de statistieken.

Zo loste Feyenoord in alle wedstrijden meer schoten dan de tegenstander. Feyenoord is de enige ploeg die dat deze groepsfase lukte, weet statistiekenbureau Opta.

Veel kansen, weinig goals

Mede dankzij die doelgerichtheid staat Feyenoord zesde van alle Champions League-deelnemers wat betreft expected goals (xG), het aantal doelpunten dat je op basis van de moeilijkheidsgraad van de kansen mag verwachten. Daarnaast staat de ploeg in de top drie wat betreft minste schoten tegen en in de top vijf als het om minste schoten op doel tegen gaat.

Het ging voor Feyenoord echter mis op een cruciaal punt, het omzetten van die schoten in doelpunten.

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Atlético Madrid, dat de groep van Feyenoord won, was dit toernooi qua expected goals niet meer dan een middenmoter (vijftiende met een xG van 9,4). Maar alleen Manchester City scoorde deze Champions League vaker (18 keer) dan de ploeg van Diego Simeone (17).

Feyenoord scoorde 9 keer, met een xG van 10,8. Arsenal had exact hetzelfde xG, maar maakte 16 doelpunten. Een verschil van 7 treffers.

Veel balveroveringen

Waar Feyenoord ook in uitblonk, was het veroveren van ballen hoog op het veld, resulterend in gevaarlijke situaties voor de tegenstander. Feyenoord kwam in open spel tot 59 balheroveringen in de laatste veertig meter van het veld, slechts vier ploegen deden dat vaker.

Maar wederom was het eindresultaat pover. Feyenoord kwam niet direct uit deze situaties tot scoren, iets wat vijftien andere teams dit toernooi wel lukte. Een goed voorbeeld is de grote kans die Quilindschy Hartman creëerde door Axel Witsel (Atlético) de bal af te pakken, een kans die door Santiago Gimenez jammerlijk werd gemist.

Stengs bovenaan

Ook individueel zijn Feyenoorders hoog in verschillende lijstjes terug te vinden. Calvin Stengs is de speler die dit Champions League-seizoen de meeste kansen creëerde. Stengs deelt de eerste positie met Ivan Rakitic (Sevilla) en Luis Alberto (Lazio).

Ook Mats Wieffer krijgt een eervolle vermelding. Met zijn vijftig balveroveringen hoeft hij alleen Lucas Torreira (Galatasaray, 61 balveroveringen) voor zich te dulden. Op het aantal punten en de gemiste kansen na is er dus genoeg positiefs te melden over de Rotterdamse Champions League-campagne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl