Feyenoord verlaat Champions League met nederlaag: 'Optellende teleurstelling'

Feyenoord heeft de Champions League verlaten met een 2-1 nederlaag bij Celtic in zijn laatste groepswedstrijd. In blessuretijd kreeg de ploeg van trainer Arne Slot het beslissende doelpunt tegen.

De Rotterdammers waren al zeker van de derde plaats in groep E en overwintering in de Europa League. Atlético Madrid kroonde zich tot groepswinnaar met een 2-0 zege op Lazio, door doelpunten van Antoine Griezmann en Samuel Lino.

Feyenoord-trainer Arne Slot sprak van een "zeer teleurstellende" avond na de derde Europese nederlaag op rij. "Als één ploeg verdiend had om te winnen, waren wij dat", aldus Slot, die zijn ploeg wederom veel kansen zag missen.

Optellende teleurstelling

Op de vraag hoe frustrerend dat voelt, had Slot geen antwoord. "Daar kan ik bijna niet de juiste woorden voor vinden, wat moet ik daar nog van zeggen", verzuchtte de coach.

"Het voelt anders omdat we hadden gehoopt dat we wat achter ons ligt, konden omzetten naar een goed gevoel. En daar hebben we voldoende kansen voor gehad, zelfs nog na de 2-1", zei Slot. "Dus ja, het is een optellende teleurstelling."

Bekijk hieronder de reactie van Arne Slot en Thomas van den Belt.

Bij Feyenoord begon Mats Wieffer, die afgelopen week ziek was, op de bank en kreeg Thomas Beelen centraal achterin de kans om zich te laten zien. Dat ging ten koste van Gernot Trauner.

In een wedstrijd die alleen van belang was voor de eer, de statistieken, de winstpremie en ter vermaak van het publiek was het Celtic dat in de beginfase het beste van het spel had. Het leidde onder meer tot een kans voor Kyogo Furahashi, maar het schot van de Japanner werd knap gekeerd door doelman Justin Bijlow.

Prachtige aanval

Halverwege de eerste helft kwam Feyenoord los en de Rotterdammers waren meteen gevaarlijk. Zo werd in de 22ste minuut een prachtige aanval op de mat gelegd: na een hakje van Calvin Stengs en een steekpass van Luka Ivanusec passeerde Santiago Gimenez doelman Joe Hart, maar de Mexicaan stond nipt buitenspel.

Even later greep Hart in bij een nieuwe grote kans van Gimenez. Maar na ruim een half uur kwam Feyenoord toch op achterstand.

Luis Palma juicht na zijn benutte strafschop

Bij een corner van Celtic hield Ramiz Zerrouki de Ier Liam Scales vast, die daarop gewillig ter aarde stortte. De Franse scheidsrechter Benoît Bastien wees naar de stip en Luis Palma schoot de Schotten recht door het midden op voorsprong.

Feyenoord bleef ook na die tegenvaller aandringen en kreeg voor rust nog een handvol kansen, waarvan de grootste voor Lutsharel Geertruida was: de verdediger kreeg de bal vlak voor het doel voor zijn voeten, maar via de dij van keeper Hart belandde de bal op de binnenkant van de paal.

Lutsharel Geertruida raakt de paal

In de tweede helft ging Feyenoord verder op jacht naar de gelijkmaker, maar heel overtuigend was het allemaal niet. Het was aan de uitstekende keepende Bijlow te danken dat Celtic niet al snel op 2-0 kwam: hij tikte op grandioze wijze met zijn rechterbeen een poging van Palma uit de hoek.

Slot grijpt in

Slot vond dat er iets moest gebeuren en paste tien minuten na rust een drievoudige wissel toe: Wieffer, Thomas van den Belt en Yankuba Minteh kwamen in de plaats van Calvin Stengs, Quinten Timber en de vrij onzichtbare Igor Paixão.

Veel veranderde er vervolgens niet aan het spelbeeld, ondanks een paar kansen voor Feyenoord. De gelijkmaker kwam er nog wel, in de 82ste minuut. Een voorzet van Gimenez kwam bij invaller Minteh terecht, die Hart passeerde met een hard schot.

Yankuba Minteh juicht na de late gelijkmaker, met Thomas van den Belt in de achtervolging

De goal leidde nog tot een vermakelijke slotfase, waarin Feyenoord kansen kreeg en Callum McGregor namens Celtic nog snoeihard van afstand op de lat schoot.

Primeur

Maar het slotakkoord was ook voor Celtic: in blessuretijd kopte Gustaf Lagerbielke van dichtbij de 2-1 binnen, waardoor Feyenoord voor de achtste keer op rij een uitwedstrijd in de Champions League verloor, als eerste Nederlandse club.

De Rotterdammers kunnen zich nu opmaken voor de tussenronde van de Europa League, waarin op 15 en 22 februari een nummer twee uit de groepsfase van de Europa League de tegenstander is. De loting is komende maandag.